Pohodlná menštruácia? Zistite, ako sa počas svojich dní cítiť lepšie

20. 6. 12:00

Svoje dni, jahodové dni, tetuška Irma – nech už menštruáciu nazývate akokoľvek, pravdepodobne si každý mesiac prajete jediné: aby vás toľko nebolelo brucho a mohli ste normálne fungovať. Ako si toto obdobie čo najviac spríjemniť a nevnímať ho iba ako nutné zlo? Inšpirujte sa našimi tipmi.


Výkyvy nálad, únava, silné bolesti v podbrušku... to všetko patrí k príznakom, ktoré z menštruácie rozhodne nerobia príjemnú záležitosť. Každé telo je však iné, a zatiaľ čo jednej žene dokáže menštruácia rozhodiť bežné fungovanie, iná nemusí vôbec zaregistrovať, že sa menštruácia dostavila.

Menštruácia a životný štýl

Menštruačný cyklus sa počas života mení a jeho priebeh ovplyvňuje celý rad faktorov a jedným z nich je práve životný štýl. Obdobie menštruácie väčšinou trvá okolo 5–7 dní, a to, akým spôsobom sa o seba staráte po zvyšné dni cyklu sa na nich výrazne podpíše. Zoberme to ale pekne po poriadku a posvieťme si najprv na obdobie, ktoré menštruácii predchádza a ktorého priebeh nemusí byť tak hrozný, ako sa možno zdá.

Zdroj: Unsplash

Strašiak menom PMS

Veľa mužov vníma menštruáciu ako „ten týždeň“ v mesiaci, keď je žena podráždená, nevie, čo chce a láduje sa v posteli čokoládou. Kým ich niektoré nevyvedú z omylu, že skutočné peklo začína už týždeň alebo dva predtým a nazýva sa predmenštruačné syndróm Ten sa najčastejšie prejavuje únavou, bolesťami brucha, hlavy i kĺbov, psychickou nepohodou zažíva ho až 80% žien. Ak sa vám pre zmiernenie príznakov hneď nechce siahať po farmakologických prípravkoch, čítajte ďalej.

5 tipov pre pohodlnejšie dni

  1. Vyvážený jedálniček

Jedným z prvých krokov na ceste k pohodlnejšiemu priebehu menštruácie by mal byť zdravý a vyvážený jedálniček a dostatočné pitie vody. Každý z nás čas od času rád zhreší, ale pokiaľ v strave prevažujú tučné či sladké jedlá, vašim dňom to príliš nepridá. Skúste do jedálnička zaradiť potraviny bohaté na vlákninu a vitamíny – ovocie, zeleninu, orechy, semienka, ryby.

Potraviny obsahujúce horčík, napríklad banán, datle, špenát alebo mandle potom môžu pomôcť zmierniť bolesti a kŕče. Negatívny vplyv na PMS aj priebeh menštruácie má potom alkohol, kofeín aj fajčenie.

Zdroj: Unsplash

  1. Bylinky

Medzi ženské bylinky v období menštruácie sa radí alchemilka a ľubovník bodkovaný. Pokladom medzi bylinkami je aj ženšen kórejský, ktorý môže pomôcť so zvýšením energie a nastolením emocionálnej rovnováhy.

  1. Pohyb

O tom, že pohyb je zdravý, ste už asi počuli veľakrát a netreba sa o tom siahodlho rozpisovať. Dôležité je hýbať sa pravidelne a nájsť si fyzickú aktivitu, ktorá vás bude baviť. Na zmiernenie bolestí počas PMS je skvelá napríklad jóga, plávanie alebo relaxačná prechádzka v prírode.

  1. Spánok a menej stresu

Obrovský vplyv na to, ako sa počas svojho cyklu cítite, môže mať aj váš spánkový režim. Spíte 5 hodín denne a každý deň v práci sa enormne stresujete? Potom najskôr nesršíte radosťou ani vy, ani váš cyklus. Snažte sa spať aspoň 7-8 hodín denne a zamyslite sa nad tým, prečo je stres vašim denným chlebom a ako ho môžete eliminovať.

 V praxi to potom môže znamenať napríklad povedať NIE na nové projekty, znížiť si úväzok v práci, neudržovať toxické vzťahy alebo treba začať s meditáciou.

  1. Pohodlné menštruačné pomôcky

Pohodlie pri menštruácii vám môže zaistiť aj zmena menštruačných pomôcok. Pokiaľ ste doteraz používali menštruačné tampóny či vložky, možno je čas na zmenu. Okrem menštruačných kalíškov sa v poslednej dobe stali hitom aj menštruačné nohavičky. A niet divu - sú pohodlné, spoľahlivé a niektoré z nich ešte navyše pekne vyzerajú. Zaujíma vás, ako fungujú a v čom sú lepšie ako klasické tampóny? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku.

Rozhodli ste sa dať menštruačným nohavičkám šancu? Preskúmajte našu ponuku produktov a vyberte si kvalitné menštruačné nohavičky na deň či noc, ktoré vám navyše pristanú.