Hit menom menštruačné nohavičky. Ako fungujú a sú naozaj spoľahlivé?

27. 8. 12:00

V dámskej populácii sú dnes menštruačné nohavičky veľmi diskutovanou témou. Alternatívna menštruačná pomôcka vzbudzuje zvedavosť, niekedy dokonca odpor a vyvoláva veľa otázok. Ako menštruačné nohavičky, ktoré od tých klasických takmer nerozoznáte, vôbec fungujú? A sú naozaj spoľahlivé? Všetko, čo ste chceli o tomto prevratnom vynáleze vedieť, sa dozviete v článku.


Pre väčšinu žien nie je menštruácia nijako príjemnou záležitosťou. Skôr naopak. Našťastie ide doba dopredu a vďaka alternatívnym menštruačným pomôckam môže byť aj toto každomesačné "nutné zlo" ​​o niečo znesiteľnejšie a komfortnejšie. Ženy sa vcelku rýchlo zžili s menštruačnými kalíškami, niektoré z nich dávajú kvôli ekológii prednosť látkovým vložkám, iné uvažujú o menštruačných nohavičkách.

Vedeli ste, že tampóny sa rozkladajú až 400 rokov?

A niet divu - klasické vložky a tampóny sa rozkladajú 200-400 rokov, navyše by sa dalo polemizovať aj o zdravotnej nezávadnosti týchto hygienických potrieb. Tampóny aj vložky sa totiž vyrábajú zo syntetických, chemicky bielených materiálov, ktoré môžu narušiť pH pošvového prostredia, či dokonca spôsobovať alergie alebo zápaly. Oproti tomu sú menštruačné nohavičky šetrné k ženskému telu, ekologické a hlavne pohodlné.

Ako fungujú menštruačné nohavičky?

Menštruačné nohavičky sa na prvý pohľad tvária ako obyčajné spodné prádlo, sú však opatrené savou vrstvou, ktorá dokáže veľmi rýchlo absorbovať tekutinu. Vyberať si môžete z rôznych materiálov - u nás v Bellinde zaobstaráte bavlnené menštruačné nohavičky DIM, k dostaniu sú ale tiež z iných, high-tech materiálov s funkčnou vrstvou. Vždy sú šité z vysoko savých tkanín v kombinácii s nanovláknom, z ktorých sa vyrába napríklad športové oblečenie.

Pohodlie a ochrana až 12 hodín denne

Hoci to možno znie neuveriteľne, menštruačné nohavičky vám zaistia pohodlie a spoľahlivú ochranu až na 12 hodín počas vašich dní. Potom ich stačí len opláchnuť studenou vodou a vyprať v práčke na 30 stupňov Celzia.

Sú menštruačné nohavičky naozaj spoľahlivé?

Možno si teraz hovoríte, ako je možné, že nohavičky nepretečú, prípadne či nezapáchajú a nemáte pri ich nosení pocit "mokra". Potom vedzte, že ich absorpčná vrstva je nielen extrémne savá, ale zároveň rýchloschnúca, takže podobné obavy sú úplne zbytočné. Len pre predstavu - variant nohavičiek dokáže pri slabšej či strednej menštruácii pojať toľko tekutiny ako napríklad 2 vložky či 3 tampóny. Nemusíte mať ani strach, že by sa vám nohavičky rysovali pod oblečením - sú totiž bezšvíkové a navonok teda prakticky neviditeľné.

Menštruačné nohavičky ako doplnok k menštruačnému kalíšku

Miera spoľahlivosti nohavičiek čiastočne závisí aj na sile menštruácie, preto sa pri veľmi silnej menštruácii odporúča ako poistka k menštruačnému kalíšku.

Ako si zvyknúť na menštruačné nohavičky?

Ak ste boli doteraz zvyknuté používať tampóny či menštruačný kalíšok, ale chcete dať šancu aj menštruačným nohavičkám, choďte na to pomaly. Vyskúšajte si ich najprv v pokoji doma, a akonáhle sa s nimi "skamarátite" a budete im plne dôverovať, môžete v nich vyraziť aj von. Ak zistíte, že vám samostatne úplne nevyhovujú, môžete ich používať ako spomínaný doplnok práve ku kalíšku či tampónom.

Cena menštruačných nohavičiek

Cena menštruačných nohavičiek sa pohybuje v rozmedzí od 23 do 35 €, pričom naše menštruačné nohavičky značky DIM stoja 24,90 €. Vyššiu počiatočnú investíciu kompenzuje ich životnosť, nohavičky vám zvyčajne vydržia niekoľko rokov. Ak porovnáte pravidelné výdavky za tampóny, ktoré vychádzajú na 4 € za krabičku, potom sa vám kúpa nohavičiek vo výsledku finančne rozhodne vyplatí.