Jednoduché tipy, ako na jeseň posilniť imunitu a byť fit

24. 10. 12:00

Príroda hrajúca všetkými farbami, ranná hmla a kuchyňa prevoňaná jablkovým koláčom. Jesenná idylka ako maľovaná, teda kým sa o vás nepokúsi nejaký bacil. Zistite, ako posilniť svoju imunitu a vyzbrojiť svoje telo na chrípkové obdobie.



unsplash.com

Ako posilniť imunitu prírodnou cestou?

O svoje telo by sme sa mali starať nielen na jeseň a v zime. Bohužiaľ, klesajúce teploty a fakt, že trávime viac času v uzavretých klimatizovaných priestoroch, hrajú v prospech vírusov. Stačí málo a dostaví sa nádcha, kašeľ a virózy, ktoré dokážu pekne znepríjemniť bežné fungovanie. Konkrétny spôsob liečby je vhodné konzultovať s lekárom, prevenciu však môžete podporiť aj svojim životným štýlom.

Zaraďte potraviny, ktoré podporujú imunitu

Asi vás neprekvapí, že vyvážená strava plná vitamínov a prospešných látok je pre zdravé telo úplným základom. Zaraďte do jedálnička čo najviac nespracovaných potravín, ako je zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny alebo orechy.

Vaším spolubojovníkom sa stane predovšetkým vitamín C – hľadajte ho napríklad v:

  • citrusoch,
  • plodoch šípky aj rakytníka,
  • kivi,
  • bobuľovitom ovocí,
  • paprike.

 Nedostatok vitamínu D, ktorý môže spôsobovať okrem iného únavu a slabosť, predídete konzumáciou:

  • rýb (losos, tuniak),
  • mliečnych výrobkov,
  • húb.

Medzi tzv. protizápalové potraviny sa potom radí zázvor, cesnak, chren, škorica, kurkuma a chilli. Podporiť svoje zdravie môžete aj pomocou doplnkov stravy, ako sú napríklad probiotiká, chlorella alebo zinok.

 Hýbte sa a choďte von

O prospešnosti pohybu ste už najskôr počuli miliónkrát. Dáva to logiku – telo, ktoré je silné, má potom aj silnejšiu pozíciu v boji proti chrípkam a ďalším vírusovým ochoreniam. Pokiaľ vás šport vyložene nebaví, choďte aspoň na pravidelné prechádzky do prírody, pretože aj to sa počíta.

Objavte 6 tipov na športové aktivity, ktoré vás možno konečne nadchnú.

V podprsenke Easy Bra sa budete cítiť komfortne pri joge, prechádzkach aj ľahkom domácom pretiahnutí.

Doprajte si čas len pre seba

Jeseň býva často hektická aj po pracovnej stránke a zásoby energie z letných dovoleniek tak zmiznú rýchlosťou blesku. Povedzme si to na rovinu – unavený organizmus so zahltenou mysľou rozhodne neveští nič dobré a pre bacily predstavuje živnú pôdu. Pravidelne preto venujte čas sebe, a keď cítite, že je toho veľa, zastavte sa. Dovoľte si odpočívať – jeseň je na to ako stvorená.

Domácu pohodu vám spríjemnia bylinné čaje (rakytníkový, šípkový alebo echinaceový) aj vonné éterické oleje do difuzéra či aromalampy. Svojimi antiseptickými účinkami je známy tea tree olej, mäta alebo napríklad rozmarín.