Intímna hygiena: Viete, ako sa ideálne starať o citlivé partie?

9. 3. 12:00

Starostlivosť o intímne partie sa môže zdať ako úplne banálna vec – až 74 % žien však aspoň raz za život zápasí s rôznymi vaginálnymi problémami, ktorých častou príčinou je práve nesprávna či nedostatočná intímna hygiena. Zistite, prečo na voľbe mydla záleží aj ako pohodu intímneho prostredia ovplyvňujú menštruačné pomôcky.


Zdroj: Unsplash

Prehnaná starostlivosť o intímne partie? Aj tá môže byť na škodu

Rovnako ako prehnaná starostlivosť o pleť často vedie k jej zhoršeniu, aj v prípade intímnej hygieny prílišná starostlivosť škodí. Prostredie vaginálnej mikroflóry je veľmi citlivé a urputným umývaním viac ako dvakrát denne ho môžeme ľahko narušiť. Niečo iné je obdobie menštruácie, kedy intímne partie rozhodne vyžadujú viac starostlivosti ako obvykle, ale o tom až neskôr.

Nie je mydlo ako mydlo

Okolo vhodného umývacieho prostriedku pre jednu z najcitlivejších častí tela sa točí celý rad debát a odporúčaní. Raz je najlepšia obyčajná voda, druhýkrát je prípustné aj klasické mydlo, inokedy iba mydlo s hodnotou pH okolo 4. Tak ako to teda je?

Pozrime sa na fakty: pH v intímnej zóne je oveľa kyslejšie ako pH pokožky a jeho hodnota sa pohybuje v rozmedzí 3,5–4,5. Hodnota pH obyčajných sprchových gélov väčšinou presahuje hranicu 5, pričom pH vody leží na stupnici niekde pri čísle 7. Čokoľvek, čo sa prirodzenému vaginálnemu pH vymyká, ho môže narušiť a vytvoriť tak ideálnu pôdu pre mykózy či iné problémy. Použitím jemného umývacieho gélu s optimálnou hodnotou pH a bez parfumácie teda vôbec nič nepokazíte, ba naopak. Na umývanie vám bohato postačí vaša ruka, hubky či umývacie žinky na genitálie nepatria.

V hlavnej úlohe (bavlnená) spodná bielizeň

Vedeli ste, že na nepríjemných pocitoch, ako je svrbenie či pálenie, sa môže pričiniť aj materiál spodnej bielizne? Povedzme si na rovinu – za nohavičky z nylonu, polyesteru a ďalších syntetických materiálov vám vaše intímne partie práve nepoďakujú. Najlepšou voľbou je bezpochyby bavlna. Hoci bavlnená spodná bielizeň neplatí vždy za to najviac sexy, čo do pohodlnosti aj šetrnosti definitívne víťazí.

Aj v bavlnených nohavičkách sa však môžete cítiť príťažlivo, presvedčia vás o tom napríklad naše nohavičky Fancy Cotton Hipster alebo model značky DIM Sexy Fashion Brazilian.

Prečítajte si: Hit menom menštruačné nohavičky: Ako fungujú a sú naozaj spoľahlivé?

Ako sa starať o intímne partie v období menštruácie

Počas menštruácie sa rovnováha vaginálneho prostredia mení a intímne partie sú citlivejšie. Pri výbere menštruačných pomôcok sa riaďte tým, čo je vám komfortné, pre niekoho je to menštruačný kalíšok, niekto nedá dopustiť na menštruačné nohavičky. Menštruačné vložky alebo tampóny sa už síce dočkali istých vylepšení a ich výroba má nakročené k ekologickejšej ceste, ale stále patria k tým rizikovejším menštruačným pomôckam.

U tampónov je obzvlášť dôležitá pravidelná výmena, aspoň každé dve hodiny, aby nedošlo k šíreniu baktérií, ba dokonca k toxickému šoku. Umývanie vonkajších genitálií teplou vodou aspoň dvakrát denne je základom náležitej hygieny.

Menštruačné nohavičky, ktoré si zamilujete - pohodlné, priedušné a maximálne spoľahlivé.

Zamerané na uterák

Po umývaní sa sušte najlepšie mäkkým bavlneným uterákom, syntetické vlákna opäť môžu prispieť k množeniu nevítaných baktérií. Uterák by mal byť pochopiteľne čistý, suchý a obmeňovaný aspoň každé 3 dni.

Pozor na aviváž

Niektoré ženy mávajú akúsi alergickú reakciu na aviváž, takže ak si vezmú spodnú bielizeň ovoňanú avivážou, nasleduje svrbenie a ďalšie nepríjemné pocity. Pravda je taká, že intímne partie sa s akýmikoľvek parfumačnými zložkami príliš nekamarátia, teda je lepšie sa im vyhnúť.