Výhody bavlnenej a bambusovej bielizne

19. 12. 15:39

Zoznámte sa s výhodami bavlny a bambusu a vyskúšajte komfortnú bielizeň z týchto prírodných vlákien na vlastnej koži!


Bavlna

Bavlna sa pestuje na obrovských plantážach hlavne v Číne, v Indii a v Amerike. Úroda z kríkov bavlníku sa zbiera strojovo alebo ručne v období, keď kvety odkvitnú a tobolka so semienkami praskne. Tobolka vtedy vyzerá ako chumáč vaty – tieto chumáčiky sa zozbierajú a z nich sa vyrába pevné bavlnené vlákno.

Toto vlákno si vďaka svojim vlastnostiam získalo celosvetovú popularitu a bavlnenú bielizeň v dnešnej dobe nemajú snáď iba domorodci v amazónskych pralesoch – tam ešte možno bavlna nedorazila.

Bavlnená bielizeň je veľmi pohodlná a príjemne sa nosí. Výborne nasáva vlhkosť a je dostatočne pevná a časté pranie jej preto neublíži. Ak ale chcete, aby bavlnená bielizeň vyzerala stále dobre, musíte jej venovať patričnú starostlivosť, inak môže zožmolkovatieť. Medzi jej ďalšie nevýhody patrí krčivosť, kvôli ktorej sa budete musieť chtiac-nechtiac skamarátiť so žehličkou a v neposlednom rade skutočnosť, že veľmi zle izoluje a vedie teplo.

 

Bambus

Bambus sa na výrobu textílií používa len od konca 20. storočia, kedy vynašli technológiu na jeho spracovanie.

Bambus sa pestuje na plantážach predovšetkým v Indii, v Číne a v Amerike a patrí medzi trvalo udržateľné plodiny. Počas rastu sa nemusí chemicky ošetrovať ani umelo zavlažovať a pri zbere sa seká, takže korene zostávajú v pôde a ďalej zabraňujú pôdnej erózii.

Textílie z bambusového vlákna sa veľmi príjemne nosia, na dotyk pripomínajú hodváb a tiež sa lesknú. Absorbujú 3-4-násobne väčšie množstvo vlhkosti ako bavlna a neutralizujú zápach potu. Sú vzdušné a funkčné – v lete vás ochladia a v zime zohrejú. Okrem toho pôsobia proti baktériám, plesniam a kvasinkám. Výskumy dokonca preukázali, že bambusové vlákna nielenže zabraňujú rozširovaniu zlatého stafylokoka, ale ho dokážu aj účinne ničiť. Tieto vlastnosti si bambusové vlákno zachováva aj po 50 pracích cykloch a preto je veľmi vhodné pre osoby s citlivou pokožkou alebo kožnými alergiami. Okrem toho bambusová bielizeň nemá tendenciu vytvárania žmolkov a tiež sa nekrčí – stačí ju na pár minút vyvesiť a je vyžehlené.