Večne studené nohy? Vieme, ako na to

8. 12. 13:53

Trápi vás často pocit studených nôh? V zimnom období sa to môže zdať ako normálna reakcia organizmu, však príčinou nemusí byť iba prechladnutiu. Čo má na tieto ťažkosti vplyv a ako syndrómu večne studených nôh predchádzať? 


Aké sú príčiny pocitu studených nôh? 

Studené nohy má čas od času každý z nás, obzvlášť v chladných mesiacoch sa s týmto problémom stretávame častejšie - prídeme domov z vonku skrehnuté a máme chuť si chodidlá ponoriť do lavóra s horúcou vodou. 

 

Nezdravý životný štýl aj sedavé zamestnanie 

Veľa ľudí má však nohy ako kus ľadu aj vo vnútorných priestoroch a nezávisle od počasia, príčiny pritom môžu byť rôzne. Príčinou zle sa prekrvujúcich končatín, a teda stiahnutých ciev, môže byť nezdravý životný štýl (nezdravá strava, fajčenie, časté požívanie alkoholu a pod.), ale aj sedavé zamestnanie, ktoré zabraňuje cirkulácii krvi. 

 

Stres 

Spúšťačom studených nôh však hocikedy býva aj stres. Ak ste dlhodobo v psychickej nepohode, prirodzenou obrannou reakciou organizmu je pumpovanie adrenalínu do krvného obehu. Ten potom zapríčiňuje zúženie ciev na periférii, pretože sa snaží ušetriť energiu a pripraviť telo na boj. 

 

Aby ste mali istotu, že večne studené nohy nie sú sprievodným príznakom vážnejšieho ochorenia, poraďte sa najlepšie s lekárom. Ako si medzitým môžete pomôcť vy sami? Prinášame vám niekoľko tipov.  

 

1. Buďte v teple 

Snažte sa udržať celkovo v teple. Doma aj v práci noste uzavreté papuče a teplejšie ponožky - perfektne vás zahrejú napríklad naše huňaté ponožky SOFT SOCKS. Keď vyrážate von, vždy si radšej oblečte jednu vrstvu navyše. 

 
2. Hýbte sa  

Pracujete celý deň pri počítači? Dávajte si pravidelné pauzy, počas ktorých sa pretiahnete alebo aspoň krátko prejdete. Pri sedavom zamestnaní je dôležité sa pravidelne hýbať a rozprúdiť krv nielen v nohách, ale po celom tele. 

 
3. Choďte do sauny  

O zdravotných benefitoch saunovaní ste už určite počuli. Pri silnom prehriati organizmu sa z tela vylučujú toxíny, prekrvujú sa orgány a zlepšuje sa krvný obeh, čo má údajne pozitívny vplyv aj na syndróm studených nôh. 

 

4. Konzumujte hrejivé potraviny a bylinky 

Skúste do svojho jedálnička zaradiť potraviny, ktoré vás prirodzene prehrejú, ako napríklad zázvor, 

cesnak, z korenín potom chilli, škorica, kurkuma či bazalka.