Ste bez energie? 7 tipov, ako vyzrieť na jarnú únavu

27. 4. 12:00

Vonku sa na nás smejú prvé jarné lúče, všetko kvitne a Vy sa aj napriek tomu cítite pod psa? Netreba si nič vyčítať ani do seba liať hektolitre kávy –možno vás totiž postihla jarná únava. Ako sa jej čo najrýchlejšie zbaviť a nabrať po zime druhý dych? Poradíme vám.


Jarná únava a jej príznaky

V zime telo ide na úsporný režim. Nedostatok slnka, menej pohybu a tendencie jesť tučnejšie a hutnejšie jedlá náš organizmus značne oslabí a na jar sa potom môže prejaviť zvýšenou únavou. Samotná únava je jedným z príznakov, ale môžu ju sprevádzať aj bolesti hlavy, svalov, kĺbov a pochmúrna nálada. V tele sa mení hladina hormónov – zvykáme si na úbytok melatonínu (spánkového hormónu) a naopak vyššiu hladinu serotonínu.

Počas jarnej únavy, ktorá najčastejšie prichádza v marci a apríli, môžete mať pocit, že vás nič nebaví a že by ste najradšej len ležali v posteli. Keď sa k tomu ešte pridá peľová alergia či prechladnutie z náhlej zmeny teplôt, potom rozhodne nie je o čo stáť. Jarná únava môže stretnúť úplne každého, náchylnejšie sú k nej však ľudia so slabšou imunitou. Ako sa teda príznakov jarnej únavy, ktoré by nemali trvať dlhšie ako 14 dní, čo najrýchlejšie zbaviť a objaviť stratenú životnú iskru?

  1. Pite dostatok vody

Voda je elixírom života. Strážte si, aby ste do seba denne dostali aspoň 2 litre čistej nesladenej vody, ideálne však ešte trochu viac. Dehydratácia totiž býva spúšťačom únavy aj bolesťou hlavy.

  1. Zľahčite a osviežte jedálniček

Po zime je dobré odľahčiť nielen oblečenie, ale aj jedálniček. Telo si väčšinou prirodzene začne hovoriť o viac zeleniny a čerstvých potravín, ktoré bývajú aj hlavnými aktérmi jarných detoxov. Určite nemusíte ihneď presedlať na zeleninové šťavy. Stačí len jesť viac šalátov, strukovín, bieleho mäsa, rýb, semienok a samozrejme ovocia. Vyberajte si priemyselne nespracované potraviny a snažte sa variť si prevažne doma. Telo sa vďaka kvalitnej zdravej strave prečistí, uľavíte črevám a celkovo znovu reštartujete váš vnútorný systém.

 Zaraďte bylinky, doplnky stravy a čaju

Kvalitná a vyvážená strava dokáže s telom zázraky. Niekedy však treba prísun vitamínov a ďalších prospešných látok viac podporiť a využiť účinky byliniek a doplnkov stravy. Z vitamínových doplnkov je na jar vhodný multivitamín, vitamín C a D, horčík a probiotiká. Z byliniek sa potom v boji proti jarnej únave odporúča ženšen, žihľava dvojdomá, dobromyseľ obyčajná alebo smotánka lekárska.

  1. Doprajte si pohyb

Pravidelný pohyb je alfou a omegou zdravého životného štýlu a taktiež výborným liekom na smútok či únavu. Fyzická aktivita totiž uvoľňuje serotonín a endorfíny, čo sú hormóny šťastia a dobrej nálady. Či už vyrazíte do posilňovne, na bicykel alebo na dlhú prechádzku do prírody, nielenže urobíte niečo prospešné pre svoje zdravie a kondíciu, ale tiež sa budete cítiť oveľa viac nabudení.

 Tip: Vyskúšajte našu vystuženú športovú podprsenku DIM a doprajte si počas športu maximálne pohodlie.

  1. Skúste otužovanie

O účinkoch otužovania možno počúvate zľava sprava. Keď pominieme fakt, že sa jedná o veľký trend, otužovanie skutočne má niečo do seba. Posilňuje imunitu, pomáha odbúravať stres, urýchľovať regeneráciu a zvyšovať fyzický výkon. Ako najlepšie s otužovaním začať? Postupne. Skúste najprv mierne studené sprchy, časom sa prepracujte k ľadovým. Akonáhle sa budete cítiť na ponor do rieky či jazera, vyrazte s niekým skúsenejším, kto vás naučí správne dýchať a myslieť.

  1. Majte pravidelný režim

Telo funguje na určitých biorytmoch – pokiaľ chodíte spať každý deň v rovnakú hodinu, zvykne si a prispôsobí sa. Zmena času, ponocovanie či večerné pozeranie do počítača potom spôsobuje, že sú naše vnútorné hodiny zmätené a dávajú nám to najavo vyčerpaním či podráždenosťou. Snažte sa mať pravidelný režim. Choďte do postele a vstávajte ideálne každý deň v podobný čas. Aspoň dve hodiny pred spaním je dobré zhasnúť a svietiť len sviečkami, aby sa organizmus stihol pripraviť na spánok.

  1. Obmedzte kávu a ďalšie stimulanty

Nedostatok energie a zlá nálada často zvádzajú k rýchlemu nakopnutiu v podobe kávy či energetických nápojov. Pár šálok kávy za deň je určite v poriadku, ale fungovať iba na stimulantoch už toľko nie. Chvíľkový prísun energie za krátko odznie a dostaví sa ešte väčšia únava. Až sa nabudúce počas dňa budete chcieť povzbudiť, siahnite po zelenom čaji či matche, ktoré napomáhajú detoxikácii tela a ich energetický účinok vydrží dlhšie.