Šťastnejší a vyrovnanejší život vďaka joge. Ako s ním začať?

2. 7. 09:02

Bolí vás často chrbát alebo cítite, že sa potrebujete vnútorne ukľudniť? Potom je ideálne sa zoznámiť s jogou. K tomu, aby ste mohli cvičiť jogu, nemusíte byť ohybní ani spirituálne založení – stačí vám iba pohodlné oblečenie a chuť urobiť pre svoje telo a myseľ niečo prospešného.  Ako začať s jogou?


Čo je joga?

Ešte donedávna vnímalo veľa ľudí jogu ako pomalé cvičenie na podložke, pri ktorom si dávate nohu za hlavu a veľmi sa u neho nezapotíte. Dnes už sa trend jogy rozmohol aj u nás v Česku, a tak každú chvíľu narazíte na nové jogové štúdio, jogové pobyty alebo workshopy, kde vás do tajomstiev jogy zasvätia.

 

Účinky jogy

Ak nebudeme brať do úvahy fakt, že cvičenie jogy je skrátka in, je známe, že čím ďalej, tým viacej ľudí objavuje pozitívne účinky tejto tisíc ročnej disciplíny. Joga prospieva telu aj mysli – veď medzi hlavné posolstvo jogy patrí práve harmonické prepojenie hlavy a našej fyzickej schránky. Ide o prístup k životu a súbor techník, ktoré posilňujú organizmus, prečisťujú myseľ a prinášajú vnútorný kľud.  

 

Cvičenie, ktoré vám pomôže "vypnúť"

Joga vám pomôže "vypnúť", sústrediť sa chvíľku iba na seba a zlepší vám náladu. Pretiahnete si pri nej každučký sval na tele a časom sa možno zbavíte aj niektorých zdravotných problémov.  Obrovskou výhodou jogy je jej univerzálnosť – či už máte 17 alebo 60 rokov a trápia vás najrôznejšie neduhy,  z celej škály jogových smerov si vždy vyberiete ten, ktorý vám bude vyhovovať.

 

Ako začať s jogou?

Ako každá cesta k pohybu, aj joga začína motiváciou. Ak ste sa rozhodli cvičiť jogu z akéhokoľvek dôvodu , vždy by malo ísť o vnútornú motiváciu. Pokiaľ chcete zhodiť váhu, lepšie pre vás bude skôr beh alebo iné kardio cvičenie. A ako teda začať s jogou?

 

1. Vyberte si vhodný štýl jogy

Existujú rôzne štýly jogy – nenáročná hatha joga, dynamická power joga alebo napríklad vinyasa, ktorá sa zameriava na synergiu medzi pozíciami (ásanami) a dýchaním. Odporúčame sa najskôr s princípmi rôznych jogových smerov zoznámiť a vyskúšať ten, ktorý vám najviac vyhovuje.  

Berte do úvahy aj to , ako sa práve cítite , čo vás bolí a trápi. To sa pochopiteľne môže neustále meniť, a zatiaľ čo teraz vás môže osloviť power joga , za mesiac to môže byť napríklad kľudnejšia jin joga.

 

2. Zabezpečte si pekné oblečenie na jogu

Jogu môžete cvičiť aj v teplákoch alebo v tom , čo práve nájdete v skrini, ale úprimne, s novým zakúpeným športovým oblečením rastie motivácia a chuť. Pekná športová podprsenka na jogu vám nielenže urobí radosť, ale vám spríjemní pohyb s pohodlnými legínami. Najideálnejšie je si zabezpečiť športovú podprsenku s ľahkou či strednou oporou a bez kostíc.

 

3. Nájdite si lektora, ktorý vám „sadne“

Aby vás joga nadchla, vyberte si lektora, ktorý vás jogou dobre prevedie, ale predovšetkým vám "sadne" ľudsky. Pokiaľ vám tempo, hlas či jeho energie nevyhovujú, skúste inú lekciu. Keď narazíte na  tú, z ktorej budete odchádzať spokojný, príjemne unavený a s dobrou náladou , máte vyhraté!

 

4. Skúste jogu doma podľa videa

Ak sa chcete najskôr s jogou „oťukať“ v súkromí, nájdite si lekcie pre začiatočníkov na YouTube – výborné lekcie nájdete napríklad na BohoBeautiful, The Nattines alebo u Báry Sedlákové.

 

5. Neponáhľajte sa a vydržte!

Zo začiatku asi hneď neurobíte stoj na hlave a balans vám bude robiť možno problém, ale nevzdávajte to a nenechajte sa odradiť počiatočným neúspechom. Sústreďte sa na to , čo sa vám s každou ďalšou lekciou podarí, že sa pri preťahovaní ohnete zasa o kúsok viac a že v pozícií psa hlavou dolu konečne pretiahnete nohy. Počítajte s tím, že pokiaľ sa do cvičenia jogy poriadne dostanete, môže to trvať aj tri mesiace.