Staňte sa odborníčkou na pančuchy

27. 2. 15:59

Čo znamená záhadná skratka DEN? Aký rozdiel je medzi pančuchami a pančucháčmi? A ako to, že samodržiace pančuchy držia samé od seba? V dnešnom článku si odhalíme všetky tajomstvá pančuchového tovaru. 


Sexy samodržky

Hodvábne pančuchy patrili odjakživa k bežným súčastiam ženského šatníka a vždy boli považované za zmyselný a luxusný kúsok garderóby. Obzvlášť tie z najjemnejšieho hodvábu boli v dobách minulých veľmi drahé a dovoliť si ich mohli len dámy z vyššej spoločnosti. Aby sa na nohách nerolovali nadol, upevňovali si ich panie a slečny k telu pomocou podväzkov a podväzkových pásov.

V dnešnej dobe už za pančuchy neutratíte hotový majetok, pretože sa vyrábajú z oveľa lacnejšieho, ale zároveň komfortného silonového vlákna. Vybrať si môžete podľa vlastných preferencií medzi samodržiacimi a podväzkovými pančuchami. Ako už vyplýva z ich názvu, k podväzkovým pančuchách si musíte kúpiť ešte podväzkový pás, ale samodržiace vám stačí len natiahnuť na nohy a môžete smelo vyraziť do spoločnosti. Samodržiace pančuchy majú totiž k rubu horného lemu prišité silikónové pásiky, ktoré pančuchy udržia tam, kde majú byť. Aj bez podväzkov. Tieto prúžky sú na pančuchách často maskované efektnou čipkou.

 

Pančuchy vs. pančucháče

V súčasnosti tieto dva pojmy takmer splynuli a už len málo žien vie, že pančucháče sú po správnosti vlastne pančuchové nohavice a pančuchy sa predávajú po pároch – na každú nohu jedna pančucha.

 

Hrubé alebo tenké?

15 DEN, 25 DEN alebo dokonca 60 DEN? Nenechajte sa pomýliť, označenie DEN neznamená počet dní, počas ktorých môžete pančuchy alebo pančucháče nosiť. Skrátkou DEN (titer denier) sa označovala jemnosť hodvábu, z ktorého sa pančuchový tovar vyrábal. Ten sa síce už vyrába zo silonového vlákna, ale skratka sa vžila a používa sa dodnes. V zásade platí – čím nižšie číslo, tým tenšie a transparentnejšie pančucháče. A čím je číslo väčšie, tým sú pančucháče pevnejšie a hrubšie. V zime si preto vyberte kľudne 100 DEN, ale v lete siahnite skôr po 25 DEN a menej.