Prečo je športová podprsenka dôležitá

13. 1. 11:06

Každá žena, ktorá začala aktívne športovať, určite zistila, že v obyčajnej podprsenke sa športovať nedá. Čo sa deje s prsiami pri pohybe a ako si vybrať dobre padnúcu športovú podprsenku? Čítajte ďalej!


Športové podprsenky uzreli svetlo sveta v sedemdesiatych rokoch. S masovým rozšírením športových aktivít totiž ženy zistili, že ich klasické podprsenky pri športe obmedzujú a neposkytujú prsiam dostatočnú oporu.

 

Aké rizika sú spojené so športovaním v obyčajnej podprsenke alebo bez podprsenky?

Obyčajná podprsenka neposkytuje vašim prsiam počas športu potrebnú oporu. Prsné tkanivo sa opakovane namáha, až príde k natiahnutiu prsného väziva a pokožky. Prsia nenávratne poklesnú a vytvoria sa na nich strie. Okrem toho dochádza k preťaženiu svalov na šiji, čo sa prejaví bolesťou krížov, krčnej chrbtice alebo migrénou.

 

V čom spočíva výnimočnosť športových podprseniek?

Športová podprsenka drží prsia pevne pri tele. Nemajú preto možnosť nepríjemne sa pohybovať a prekážať pri pohybe samotnom. Podprsenka ich tak chráni pred poškodením. Či už máte prsia väčšie alebo menšie, pre každé existuje vhodná športová podprsenka:

  • Kompresná športová podprsenka je vhodná pre menšie prsia a menej nárazové športy – napríklad na jógu, pilates alebo posilňovanie. Funguje na princípe pritisnutia pŕs k hrudníku a nemá košíčky. Poprsie tak drží pevne na mieste, väzivové tkanivo sa nenamáha a prsia vás pri pohybe neobťažujú
  • Košíčkovú športovú podprsenku ocenia predovšetkým ženy s väčším poprsím, ale svoju službu preukáže pri náročnejších športoch všetkým ženám. Jazdíte na koni, beháte, skáčete na trampolíne alebo chodíte na zumbu? Pri všetkých športoch náročnejších na dopady a otrasy by ste mali mať košíčkovú športovú podprsenku, ktorá bezpečne udrží prsia na ich mieste a maximálne zamedzí jeho pohybu.

 

Ako vybrať správnu športovú podprsenku?

  • pri výbere športovej podprsenky dbajte na správnu veľkosť
  • berte ohľad na druh športu, ktorému sa chcete venovať
  • v kabínke si skúste cvične zaskákať a pretiahnuť sa, aby ste sa uistili, že vám podprsenka dobre sedí, nikde vás neškrtí alebo sa neposúva
  • vyberajte si podprsenku bez plastických vnútorných švov, ktoré vám môžu odrieť prsia
  • vyberajte podprsenku z funkčných materiálov, ktoré dobre odvádzajú vlhkosť