Novoročné predsavzatie trochu inak: Ako dôjsť tam, kde chcete byť?

16. 1. 12:00

S novým rokom väčšinou prirodzene prichádza aj vôňa nových diárov, túžba plánovať a bilancovať. Nepopísaný list so sľubnými vyhliadkami nám dáva nádej, že teraz bude všetko inak. Zabudnite na predsavzatie a prečítajte si, ako si naplánovať rok, ktorý bude úžasný a hlavne váš.


zdroj: Unsplash

Prečo väčšina ľudí predsavzatia neplní?

O predsavzatiach už tu na blogu bola reč. Tie najčastejšie sme dokonca rozobrali v minulom článku a podelili sa o pár tipov, ako si počiatočnú motiváciu udržať. Veľakrát ambicióznym cieľom však spravidla chýba kontext a hlbšie zamyslenie nad tým, ako by mal váš ďalší rok vlastne vyzerať. Čo chcete zažiť, kam sa chcete pozrieť, kam sa chcete osobnostne posunúť. A čo viac - aké čiastkové krôčiky vás k daným cieľom dovedú.

Kúzlo bilancovania

Prelom roka si doslova žiada malé ohliadnutie späť. Čo sa vám minulý rok podarilo, na čo ste pyšní? Čo by ste naopak radi zmenili? Skúste sa krátko zamyslieť a zhrnúť si uplynulých 12 mesiacov na papier. Možno budete sami prekvapení, že napriek všetkému, čo sa dialo vo svete, ten váš rok nebol až taký zlý.

Aký by mal byť tento rok?

Každý úspech začína myšlienkou. Chcete sa tento rok v niečom zlepšiť? Niečo vytvoriť? Alebo naopak pracovať menej a byť viac s rodinou? Všetky vaše kroky sa budú uberať iba tam, kam budete smerovať energiu. Uvarte si čaj alebo kávu, urobte si chvíľku pre seba a predstavte si, kde chcete byť za rok.

Vaším vodítkom môžu byť 3 hlavné oblasti – 1) práca/kariéra a financie, 2) sebarozvoj a koníčky, 3) vzťahy. Ku každej z nich si potom napíšte 3 priania alebo ciele, ktoré sú pre vás najdôležitejšie.

V kariére to môže byť potrebné:

  • Založím svoj vlastný projekt/business
  • Zmením prácu, ktorá ma štve
  • Pôjdem na brigádu do zahraničia
  • Vytvorím si finančnú rezervu.

V téme sebarozvoja napríklad:

  • Budem robiť viac vecí, ktoré ma bavia
  • Chcem žiť zdravšie a cítiť sa lepšie vo svojom tele
  • Budem viac cestovať.

Rozhodli ste sa tento rok viac cvičiť alebo treba konečne začať s jogou? V pohodlnom a krásnom oblečení je radosť z cvičenia násobná. Bezšvové legíny DIM sú ako druhá koža, nezhŕňajú sa a rýchlo schnú.

K šedým legínam perfektne padne púdrovo ružová vystužená podprsenka aj značky DIM. Nikde sa nezarezáva, neškrtí a ešte navyše úchvatne vyzerá. Čo viac si od nového športového setu priať?

Veľké ciele rozdeľte na malé

Je dôležité mať nejakú víziu a nenechať sa iba unášať prúdom života. Ešte dôležitejšie je však mať jasnú cestu, ktorá vás tam postupne dovedie. A preto nezabudnite na proces kúskovania. Vezmite si svoje hlavné ciele v každej oblasti a spíšte si reálne kroky, ktoré pre ich splnenie musíte podniknúť. A tie si opäť rozdrvte, až vám zostanú na prvý pohľad úplne banálne úlohy, ako napríklad dať v práci výpoveď, nájsť si jogové štúdio v okolí, vytvoriť si pracovné portfólio alebo nastaviť si trvalý príkaz na odkladanie peňazí na sporiaci účet.

Zdroj: Unsplash

Úlohou dajte prioritu a termín

Sú to práve každodenné drobné (a správne nastavené) úlohy, ktoré dláždia cestu k vysnenému cieľu. Tie sa oplatí si ohraničiť aj termínom splnenia podľa priorít, inak ich tiež môžete zbytočne odkladať.

Zahrajte sa na Máriu Kondo

Aby sa vám zo všetkých tých cieľov a plánov netočila hlava, zahrajte si na obľúbenú japonskú majsterku upratovania a organizácie Máriu Kondo a urobte si vo všetkom poriadok. Poriadni klasici ocenia prehľadný diár s to-do listom. Tí z vás, ktorí uprednostňujú všetko online, zase šikovný nástroj typu Notion. Ten sa ľahko stane vašou digitálnou pravou rukou na ceste za vašimi snami.