Jeseň v rytme hygge: Vytvorte si doma škandinávsku pohodu

21. 10. 08:08

Ako prekonať jesenné čľapkanice, pochmúrne počasie a hmly, ktoré práve prichádzajú? Odpoveď znie: hygge. Dánsky spôsob života je údajne tajným receptom na šťastie a nie je divu, že mu prepadol celý svet. Tak si uvarte šálku čaju, navlečte huňaté ponožky a inšpirujte sa pravou škandinávskou pohodou.


Hygge alebo recept na pohodu
Predstavte si, že vojdete do útulnej kaviarne, kde vás privíta omamná vôňa zákuskov a usmievavá obsluha. Hneď s prvým dúškom kávy na vás dýchne absolútny pokoj. Alebo že sedíte pri táboráku so svojimi najbližšími, opekáte špekáčiky, a okrem deky spolu zdieľate aj zábavné historky. Niekto by to nazval ako chvíle pohody, Dáni to nazývajú Hygge. Hygge je teplo domova, útulná atmosféra aj pocit bezpečia. Hygge sa nedá popísať, Hygge sa musí prežiť. Tak čítajte ďalej a prežite ho s nami.

1. Pohodlie na prvom mieste
Hygge nie je o tom, čo robíte, ale ako sa pritom cítite. Do základnej výbavy každej dánskej rodiny patria príjemné materiály, do ktorých sa môžu doma zababušiť a byť v teple. Mäkké cestovné koberčeky, chlpaté deky, vankúšiky, flanelová pyžama alebo huňaté ponožky sa počas daždivých dní stanú vašim najlepším parťákom.
 
2. Rozsvieťte svoj domov
Nedostatok denného svetla a slnečného svitu môže pôsobiť až depresívne. Umelé svetlo v podobe svetielok, lampášov, sviečok a lampičiek vám síce vitamín D nedodá, ale postará sa o to, že sa doma budete cítiť oveľa lepšie. Sviečky si pritom nemusíte zapaľovať iba večer - aj raňajky s plápolajúcimi sviečkami v pozadí má svoje čaro. Vyskúšajte napríklad prírodné sviečky s vôňou tekvice, korenia či ihličia.

3. Prejedzte sa k hygge 
S pojmom hygge sa vo svete spája všeličo, vrátane varenia a pokrmov. Vo výsledku však nejde ani tak o chuť jedla a špecifické recepty, ako skôr o hrejivý pocit, ktorý vám jedlo prináša. Medzi typické hygge pokrmy patria hutné polievky, pestrá zeleninová curry či domáce ovocné koláče.
 
4. Zdieľajte
Dáni zbožňujú spoločné večere s priateľmi a všeobecne majú dobrý pocit, keď môžu niekoho pohostiť. A nič nie je viac hygge ako stoly prehýbajúce sa pod jedlom z jesenných sezónnych surovín, ktoré si vychutnáte s najmilšími ľuďmi z vášho okolia. Zatvorené bary a reštaurácie síce netešia nikoho z nás, ale kedy máte lepšiu príležitosť hrať po večeroch konečne spoločenské hry?
 
5. Obklopte sa knižkami
To typické klišé, ktoré nabáda, aby ste sa počas daždivého počasia zavŕtal do teplej deky s čajom a knižkou v ruke, má niečo do seba. Je jedno, či siahnete po ženskom románe alebo severskej detektívke - počas čítania prídete na iné myšlienky a vnútorne sa upokojíte. Obzvlášť hygge sú potom knižky z antikvariátu, ktoré voňajú históriou a príbehom.