Hlavne v pokoji: Ako pripraviť dieťa (a zvyšok rodiny) na návrat do školy?

24. 8. 12:00

Návrat do školy po bezstarostných prázdninách je náročný nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Pripraviť školské pomôcky, nachystať tašku, nachystať budík. Znie to jednoducho, avšak za týmito na prvý pohľad banálnymi krokmi sa skrýva celý rad povinností, na ktoré je potrebné myslieť. Inšpirujte sa, ako zvládnuť ďalšie školské radovánky s gráciou a pokojom.


Zdroj: Unsplash

„Späť do lavíc!“ – ak sa aj vám z toho jasavého výroku, ktorý počas augusta obsadí územie všetkých letákov, reklamných plôch a článkov, ježí vlasy, potom ste tu správne. Každý totiž vyzýva na nákup nových pasteliek, batohov a desiatových boxov, ale málokto už vám povie, ako to celé prežiť v zdraví, čo je dôležité, a čo môžete nechať plávať. Tak poďme na to.

  1. Naozaj sa s deťmi musíte týždeň pred začiatkom školy učiť? Nie tak celkom

Podľa psychológov údajne nie je cez prázdniny nutné s deťmi opakovať učivo a týždeň pred začiatkom školy nad nimi každý deň stáť s bičom. Deti by si cez prázdniny mali hlavne oddýchnuť, užiť čas vonku a voľnejší režim. Výnimkou sú školáci, ktorí s určitým predmetom tvrdo bojovali a trénovanie látky je pre ich úspešné zvládnutie ďalšieho roka kľúčové.

Ako k tomu teda pristúpiť? Skúste učivo zapojiť do bežných dní zábavnou formou – napríklad vedomostné hry, prechádzky po náučných prírodných chodníkoch alebo napríklad listovanie encyklopédiami. 

  1. Strašiak menom skoré ranné vstávanie

Než aby ste deti strašili, že tento lážo plážo režim im čoskoro skončí, prispôsobte blížiacej sa zmene pozvoľna rodinné návyky. Vaše ratolesti vám môžu posledný augustový týždeň pomáhať s prípravou raňajok a následným upratovaním. Mať povinnosti potom pre nich nebude taký šok. V rámci doby, kedy deti ľahnú do postele, sa nebojte byť prísnejší – až ich budete 1. 9. budiť do školy, oceníte to.

  1. Predtým ako sa vydáte na veľký školský nákup

Pred nákupom novej školskej výbavy urobte spoločne so svojím dieťaťom veľkú revíziu. Upracte písací stôl, skontrolujte stav aktovky, obsah peračníka, zásobu zošitov a ďalších pomôcok. Vytrieďte nepoužiteľné a spíšte si, čo bude potrebné kúpiť. Do papiernictva či výtvarných potrieb potom vyrazte spoločne, či si mladá pani alebo mladý pán môže vybrať veci podľa obľúbených farieb a zároveň si koniec prázdnin plne uvedomiť.

  1. Ako motivovať deti?

Je dosť možné, že deti bude sužovať stres a obavy, ba dokonca nechuť na začiatku nového školského roka. A to je úplne v poriadku. Snažte sa s nimi o ich pocitoch v pokoji hovoriť a pobavte sa aj o všetkom pozitívnom, čo so školou prichádza. Či už sú to kamaráti, obľúbení spolužiaci, nové krúžky alebo napríklad telocvik, ktorý ich tak bavil. Účinným, hoci materiálnym motivátorom môže byť aj obstaranie novej školskej tašky alebo hravých doplnkov, ako sú napríklad obľúbené detské Crazy ponožky. Chlapcov určite potešia ponožky s motívom raketoplánov a motoriek, dievčatká zase zvieratkové ponožky.

  1. Chvíľka plánovania

Tipy na rýchle a zdravé desiaty do školy zbierajte na internete s predstihom, nech máte kam siahnuť, keď vám dôjde inšpirácia a čas. Nezabúdajte ani na seba. Naplánujte so svojim partnerom, kto a kedy bude deti vyzdvihovať a skúste si zladiť svoje pracovné rozvrhy. Malá chvíľka v inak nabitom režime vyhradená na rande či večerný relax s pohárom vína obom príde vhod.