Dbajte na etiketu – noste silonky

14. 7. 09:20

Pančuchy patria do dámskeho šatníka od nepamäti. Časom získali toľko dôležitosti, že na ne myslí vo svojich pravidlách aj etiketa. Silonky sú súčasťou výbavy každej skutočnej dámy. Márna sláva, s nahými nohami nebudete nikdy pôsobiť tak elegantne a distingvovane ako v tenkých silonových pančuchách. Aké sú teda zlaté pravidlá, ktorých by ste sa mali pri nosení siloniek držať?


Na ples ako princezná

Aj keď je toto pravidlo ženami hojne porušované, na akúkoľvek formálnu príležitost (a tou ples bezpochyby je), by ste si mali pančuchy vziať. Bosé nohy sú na spoločenskej akcii neprijateľné. S priam hamletovskou otázkou „Nosiť či nenosiť?“ súvisí taktiež výber vhodnej obuvi. K lodičkám sa pančuchy hodia bez diskusií, vášne ale vyvolávajú páskové sandále. Práve tie si navzdor spoločenským pravidlám vybojovali svoje miesto medzi spoločenskou obuvou. Aj keď prísne vzaté sú tiež neprípustné, pretože odhaľujú prsty na nohách.

Silonky vs. sandále

Keď sa na plese rozhliadnete okolo seba, sú sandále v početnej prevahe, a silonky do nich nosí len máloktorá žena. Znalci etikety škrípu zubami, účastníčky internetových diskusií vehementne bránia svoje zo solária opálené  nôžky, ktoré chcú na plese ukázať a nie schovávať do siloniek. Pravdou zostáva, že aj do jemných črievičiek by ste silonky jednoducho mali nosiť. Samozrejme, nie tie klasické, ale bez zosilnenej špičky a päty. Vyrábajú sa tak tenké, že sú aj v otvorených topánkach skoro neviditeľné. Ak sa obávate, že vám niekto vo víre tanca na nohu šliapne a silonky roztrhne, pribaľte si do kabelky náhradné. 

A čo v práci?

Ak pracujete na pozícii, kde sa zúčastňujete obchodných jednaní, pracovných obedov či večerí, sú pre vás silonky povinnosťou. Výhodou je, že ich môžete vymeniť za samodržiace pančuchy, a tak si napríklad v teplých letných dňoch uľaviť. Počas bežného pracovného dňa, keď vás nečakajú žiadne formality, silonky nosiť nemusíte. Predpokladá sa ale, že budete mať sukňu aspoň po kolená