Čo na ples alebo gala v roku 2023? Inšpiráciu prináša Zendaya aj Taylor Swift

22. 2. 12:00

Od empírovej módy s antickými prvkami cez eleganciu z čias Boženy Nemcovej až po okázalé kúsky zdobené perím a čipkou. Plesová móda sa od prvého českého bálu v roku 1840 výrazne premenila. Trendy udáva fantázia a dlhé veľkolepé róby začínajú byť ľahkým prežitkom. V akých šatách tento rok na plesoch a báloch oslníte najviac?


zdroj: Unsplash

Čo o plesových šatách hovorí etiketa?

Je jedno, či sa chystáte na maturitný ples, mimoriadny gala večer, či inú formálnejšiu udalosť – výber perfektných šiat vám nejaký čas zaberie. Aby šaty neboli málo alebo príliš, aby vám padli a zároveň nepôsobili ako praveký kúsok, ktorý už má to najlepšie za sebou. Etiketa hovorí, že pokiaľ na pozvánke stojí black tie, od dám sa očakáva dlhá večerná róba a od pánov smoking.

Inšpirujte sa na červenom koberci

Striktné pravidlá sa však pomaly vytrácajú a dávajú priestor odvážnosti aj väčšej kreativite. Smršť inšpirácie sa každoročne prechádza po červenom koberci na prestížnych udalostiach, ako je Met Gala, Zlatý Glóbus alebo odovzdávanie cien Grammy.

Zdroj: Unsplash

Šaty ako šperk

Trblietky k plesom tak nejako patria, o tom niet pochýb. Na klasické flitrové šaty si však nechajte zájsť chuť a pozrite sa, v čom pritiahla pozornosť Taylor Swift vo svojom videoklipe Bejeweled. Šaty posiate blyštivými kameňmi, to je, o čo tu beží.

Zdroj: YouTube

Ľahké ako pierko

Ťažkopádne obruče, sofistikované korzety a pocit, že vám počas tanca každú chvíľu praskne hrudný kôš? Chvála trendom za to, že pre krásu už sa trpieť nemusí. Tá sa naopak skrýva vo vzdušných strihoch a látkach, ako je šifón, hodváb a tyl.

Tip: Zvodné krivky do šiat na počkanie? Naše nové tvarujúce pančuchy vám ich vykúzlia skôr, ako poviete ples.

Hlavne výrazne

Zlatá, strieborná, čierna a púdrová – plesová paleta, s ktorou síce nešliapnete vedľa, ale po čase už trochu omrzí. Pokiaľ sa pri výbere farieb riadite heslom hlavne nenápadne, skúste sa tento rok odviazať. Nikto z nás pravdepodobne nebude vyzerať ako speváčka Zendaya v úchvatnej žltej róbe pri odovzdávaní Oskarov, to si povedzme na rovinu. S vystúpením z komfortnej módnej zóny však prichádza úplne nová energia, ktorá za tú tmavo ružovú, žltú alebo sýto oranžovú skrátka stojí.

Y2K štýl udáva smer

Návrat módy druhého tisícročia nesie oficiálny názov Y2K a nemá ho pod taktovkou nikto iný ako generácia ZET, takzvaná Gen Z. A ako taký štýl vyzerá v praxi? Stačí si pustiť film Protivný sprostý holky alebo sa inšpirovať outfitmi Carrie Bradshaw zo Sexu v meste. V podaní plesovej módy to znamená jediné: nebáť sa spodničiek, špagetových ramienok ani šiat, ktoré tvoria dlhá sukňa a crop top.