Bolesť pŕs v tehotenstve: Ako ju zmierniť?

24. 2. 12:00

Veľa žien považuje tehotenstvo za jedno z najkrajších období v živote, hoci ho sprevádza aj celý rad nepríjemností. Bolesť pŕs sa dá považovať za jednu z nich a väčšina žien ju pocíti už v ranom tehotenstve. Ako dlho bolesť pŕs v tehotenstve trvá a dá sa nejako zmierniť?



Kedy začína bolesť pŕs v tehotenstve?
Vplyvom tehotenstva v ženskom tele vypukne doslova explózia hormónov - zvýši sa hladina progesterónu a tiež hCG (Human chorionic gonadotropín). Zmeny pôsobia nielen na psychickú stránku žien, ale aj na tú fyzickú. Hneď niekoľko dní či týždňov po oplodnení sa tak väčšinou dostaví prvý príznak tehotenstva, a síce bolesť pŕs. Spravidla ešte skôr, než nastúpia ranné nevoľnosti.
 
Bolesť sa prejavuje pnutím, zvýšenou citlivosťou bradaviek a ich okolia, pričom niektoré ženy pritom môžu pociťovať aj mierne brnenie. Bolesť nie je dôsledkom škodoradosti prírody, ale má svoj prostý dôvod. Mliečne žľazy sa totiž v priebehu tehotenstva postupne zväčšujú a zásobujú mledzivom, aby boli hneď po pôrode dokonale pripravené na obdobie dojčenia.
 
Ako dlho trvá bolesť pŕs v tehotenstve?
To, ako dlho sa s bolesťou pŕs budete musieť stretávať, je veľmi individuálne. Niektoré ženy zaznamenávajú silnú bolesť v prsiach po celú dobu tehotenstva, iné len za určitých podmienok, napríklad keď im je chladno. U väčšiny žien sa však bolesť veľmi zmierni na konci prvého trimestra.

Ako zmierniť bolesť pŕs v tehotenstve?
U niektorých žien môže byť pocit ťažkých pŕs a vysoká citlivosť až neznesiteľná, takže nie je divu, že hľadajú možnosti, ako tieto príznaky zmierniť. To najmenšie, čo pre svoje prsia môžete v tomto období urobiť, je zaobstarať si vhodnú podprsenku.
 
Ideálna je bavlnená bezšvová EASY podprsenka, ktorá vám poskytne dostatočnú podporu a značne prsiam uľaví. Podprsenka nemusí byť nijako špeciálna, minimálne však dbajte na príjemný materiál a zodpovedajúcu veľkosť. Skvelou voľbou je napríklad naša Easy bra, v ktorej môžete bez obáv aj spať.
Ďalšou možnosťou je zaobstarať si počas prvého či druhého trimestra podprsenku, ktorá je zároveň aj dojčiaca. Dojčiacia podprsenka by mala byť hlavne praktická a pokiaľ bude navyše aj dobre vyzerať, rozhodne to oceníte. Vyskúšajte napríklad našu DIM Maternity bra, ktorá spĺňa oboje.
 
Ďalšie tipy, ako zmierniť bolesť pŕs v tehotenstve:
 
·         Tehotenské cvičenie – vhodné cvičenie pôsobí počas tehotenstva na ženu doslova blahodárne. Existujú aj špeciálne cviky na zmiernenie bolesti pŕs, ktoré môžete po konzultácii s lektorkou vyskúšať.
·         Teplá voda – niektorým ženám prúd teplej vody výrazne uľaví. Samy vyskúšajte, čo je pre vás príjemnejšie, či horúca sprcha alebo radšej kúpeľ.
·         Jemná masáž – po horúcej vani či sprche si skúste prsia jemne premasírovať krémom proti striám. Už len to, že si urobíte ničím nerušenú chvíľku pre seba, môže mať na bolesť pŕs veľmi pozitívny efekt.
  
Naozaj silnú bolesť pŕs, ktorá je na nevydržanie, by ste mali vždy radšej konzultovať so svojím lekárom. Tipy vyššie sú iba všeobecne odporúčané rady, ktoré môžu, ale nemusia pomôcť. Pamätajte, že každé telo je iné a čo platí u jednej ženy, nemusí platiť u druhej.