Behanie je ako nová závislosť. Ako začať s behom?

4. 6. 14:45

Máte okolo seba veľa bežcov a hovoríte si, čo na tom behaní všetci vidia? Skúste niekedy vybehnúť do lesa so slúchadlami v ušiach a po pár kilometroch to zistíte. Po návrate domov vás poteší nával endorfínov a nová závislosť je na svete. Beh najviac prospieva nielen telu, ale aj duši. Ako s ním začať?


Prečo začať behať?

Behanie je pre telo spolu s chôdzou jedným z najprirodzenejších pohybov. Zapájame pri tom takmer všetky svaly – sedacie, brušné, ramenné aj chrbtové. Okrem toho posilňujeme srdce a celý kardiovaskulárny systém. Ak chcete naviac zhodiť nejaké kilo a zbaviť sa tuku na problémových partiách, beh je ideálny pre fyzickú aktivitu. Behanie je však balzamom nielen na naše telo, ale aj na dušu. Výborne si pri ňom vyčistíme hlavu a prídeme na iné myšlienky. Pravidelným behom odbúravame stres a úzkosť. 

 

Behanie a chudnutie

Behanie a chudnutie – často diskutovaná téma, kde sa stretávajú rôzne názory. Jedno je však isté, pokiaľ chcete behom schudnúť, musíte na to ísť pomaly. Dĺžka a pravidelná frekvencia behu má zásadný vplyv na to, koľko kalórií spálite.

 

Behajte aspoň 4x týždenne

Ak chcete schudnúť, behajte aspoň 4x týždenne po dobu 40 minút. Pokiaľ budete behať príliš rýchlo, telo začne spaľovať cukor, a nie tuky. Aby ste pri behaní spaľovali, musíte udržiavať tzv. aeróbne pásmo. Počas toho sa váš priemerný tep pohybuje na 60-75 % vašej maximálnej tepovej frekvencii. Ak budete behať primárne na účely chudnutia, kúpte si hrudný pás alebo náramok.

 

Prvý beh

Predtým ako si obujete prvýkrát bežecké topánky, uvedomte si, prečo chcete s behom začať. Správna motivácia je kľúčová. Nebehajte iba preto, aby ste boli trendová, ale preto, že chcete urobiť niečo pre svoje zdravie a cítiť sa prosto vynikajúco. Zlepšiť si svoju fyzičku. Pred prvým behom sa najskôr rozcvičte a pretiahnite sa. Pre začiatok si stanovte trasu dlhú maximálne 4 kilometre

 

Správna technika behania je dôležitá

Myslite aj na správny postoj – hlava hore, uvoľnené ramená, nepretiahnutý chrbát a mierny náklon vpred. Pri behaní rytmicky pohybujte rukami a lakte majte v polohe, aby zvierali pravý uhol.

 

Ideálne zvoľte striedavú chôdzu a beh, aby ste sa hneď zo začiatku úplne nezničili. Udržujte tempo, ktoré vám bude vyhovovať a dokážete pri ňom pravidelne a bez ťažkostí dýchať. Akonáhle dobehnete domov, vychutnajte si zaslúžené endorfíny, hormóny šťastia a nezabudnite na záverečný strečing.

 

Urobte si z behania rituál

Zo začiatku vám možno bude pripadať, že behanie nemá zmysel a že to prosto nie je aktivita pre vás. Skúste si preto z behania urobiť svoj rituál, kedy si vyhradíte niekoľko večerov po práci iba pre sebe. Naplánujte si peknú trasu, vytvorte si svoj bežecký playlist alebo si do uší pustite svoj obľúbený podcast. Verte, že potom úplne zabudnete, že vlastne bežíte.

 

Základná výbava pre bežeckých začiatočníkov

Behať síce môžete aj v obyčajných teplákoch a teniskách, pokiaľ si však beh chcete spríjemniť, zaobstarajte si aspoň základnú bežeckú výbavu. Patrí do nej:

  • kvalitné bežecké topánky,
  • športová podprsenka,
  • bežecké tričko z funkčného materiálu,
  • funkčné bežecké kraťasy alebo legíny,
  • športová šatka alebo čelenka,
  • fľaša na vodu.

 

 

K behu potrebujete motiváciu. Ak ju strácate a niektorý deň sa vám nechce, spestrite si tréningy tým, že budete behať s kamarátkou či partnerom. Existujú tiež bežecké skupiny, kam sa môžete prihlásiť a chodiť na hromadné bežecké tréningy. Výsledky na svojej postave aj fyzičke spozorujete už po pár týždňoch pravidelného behania, tak skúste vytrvať. Vždy si spomeňte na ten úžasný pocit, ktorý sa dostaví po behu – ten za to stojí, čo myslíte?