Ako žiť lagom a v čom sa môžeme inšpirovať od Švédov

11. 12. 12:00

Severania, a konkrétne Švédi sú známi svojim špecifickým životným štýlom a prístupom. Veľmi populárny je ich koncept primeraného čiže lagom života a správania. Porekadlo „lagom är bäst“ by sa dalo preložiť ako naše „všetko s mierou“ alebo „tak akurát je najlepšie“. Nabáda k rovnováhe aj v dnešnom uponáhľanom a stresujúcom svete, a to na všetkých frontoch: v móde, v jedle, v pracovnom živote aj v domácnosti. Žiť lagom znamená byť uvedomelý voči sebe, okoliu i planéte.


Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Lagom v praxi: Tipy na spokojný život v rovnováhe

Život v rovnováhe a nájdenie zlatého stredu, keď je človek spokojný, ale stále hnaný vnútornou silou na poznávanie, rozkvet a lepšie ja, znie ako sen. Sen, na ktorý našli recept vo Švédsku a ktorý si vyžaduje istú skromnosť a jednoduchý život, v ktorom nie ste zo všetkých strán utláčaní prebytkom. Na dosiahnutie lagom životného štýlu stačí dodržať pár základných krokov, ktoré vám túto myšlienku vštepia do systému.

1. Nepotrebné musí preč

Prvým krokom je získanie priestoru na nadýchnutie sa a na rozvoj. Urobte si miesto vo svojom živote a zbavte sa nepotrebného, ktoré vás iba brzdí a zaťažuje. Zredukujte svoju šatníkovú skriňu iba na kúsky, ktoré používate na dennej báze, zvyšok darujte na charitu, do sekáčov a pomôžte tým, ktorí to potrebujú. To isté platí o kozmetike a líčení, ktoré vám zbytočne plnia poličky a chytajú prach, podobný postoj zaujmite aj k nábytku a dekoráciám. Rovnaké pravidlo je možné vlastne aplikovať aj na medziľudské vzťahy, možno že si v živote zbytočne držíte ľudí, s ktorými sa necítite práve najlepšie. Sústreďte sa iba na to pozitívne a prínosné a uvidíte, koľko času a radosti si tým pustíte do života.

Foto: Freepik.com

2. Stavte na ľahko kombinovateľné basics

Keď už sa ocitnete pred skriňou s prázdnymi taškami na triedenie, pamätajte na jednoduché pravidlo: najviac parády urobíte s kvalitnými a nadčasovými kúskami, ktoré sa dajú ľahko kombinovať, sú pohodlné a vystihujú vás. Uvidíte, ako sa vám ráno pri obliekaní uľaví, až budete vyberať iba z oblečenia, ktoré naozaj radi nosíte. Ušetríte si ako čas, tak nervy a móda sa stane vašim novým koníčkom. Nezabudnite ani na ležérne kúsky na doma, ako sú pohodlné tepláky a teplé ponožky, ktoré vám dodajú pocit pohodlia a bezpečia. Skriňu si zorganizujte podľa svojho, aby bola čo najprehľadnejšia.

Foto: Freepik.com

3. Buďte svojou vlastnou prioritou a naučte sa hovoriť nie

Povedzte si o chvíľku pokoja, keď ju potrebujete. Zabudnite na neustále obklopovanie sa ľuďmi, vecami a zvukmi, doprajte si čas sami pre seba, kedy si môžete oddýchnuť, utriediť si myšlienky a spracovať svoje zážitky. Obklopte sa prírodou, pozitívnou energiou a užívajte si pokoj. Tým sa jednoducho napojíte sami na seba a budete si lepšie uvedomovať, čo je pre vás podstatné a príjemné a čo robíte naopak skôr zo zvyku alebo donútenia.

Foto: Freepik.com

4. Starajte sa o svoje telo i svoju myseľ

Rovnako ako myseľ aj telo potrebuje dostatočnú starostlivosť. Doprajte mu dostatok pohybu, venujte sa svojmu fyzickému zdraviu a počúvajte signály, ktoré vám jasne hovoria, kedy treba ubrať a kedy telo stagnuje. Zaveďte si ranné rituály, kedy sa pred odštartovaním dňa predýchate, pretiahnete a po noci sa opäť napojíte na svoj vnútorný systém, ktorý vás celý deň povedie. Príslovie v zdravom tele zdravý duch môže znieť ako ohrané klišé, ale dôležitosť jeho myšlienky by sa nemala zabúdať. Oblečte sa do športového a choďte sa prebehnúť, na bicykel alebo si aspoň vyrazte na prechádzku – bez slúchadiel, len sami so svojim telom a svojou hlavou.

Foto: Freepik.com

5. Zamerajte sa na udržateľnosť svojho bytia

Lagom samozrejme nie je len o jednotlivcovi, ale aj o dobru celej spoločnosti a planéty, a preto je podstatné vyvarovať sa hýrenia. Recyklujte, nakupujte na lokálnych trhoch a u malých predajcov, šetrite energiu, jazdite viac na bicykli a hromadnou dopravou a zaujímajte sa o to, čo kupujete. Dávajte prednosť kvalitným produktom, ktoré vydržia a budú vás sprevádzať životom, nech už sa vydáte kamkoľvek. Lagom living stojí na funkčnosti, účinnosti, praktickosti, pohodlnosti, odolnosti a jednoduchosti.


Foto: Freepik.com