Ako si účinne vyčistiť hlavu? Skúste spanie v prírode, pešiu púť alebo terapiu tichom

12. 8. 12:00

Rovnako ako domácnosť, aj naša hlava potrebuje z času na čas poriadne upratať. Lenže čo keď vás relax na pláži nebaví a vypísať si myšlienky na papier sa vám zdá málo? Nevadí. Existujú aj menej tradičné spôsoby, ako upokojiť myseľ a vrátiť sa k sebe samým. Metličky do rúčky a ide sa upratovať!


Zdroj: Unsplash

Ľudský mozog spracováva každú sekundu zhruba 11 miliónov kúskov najrôznejších informácií, pričom naša vedomá myseľ zachytí iba 40 alebo 50 z nich. Aj tak je to pomerne veľké číslo, čo hovoríte? Keď si k tomu pripočítate každodenné starosti a skutočnosť, že nám hlavou denne preletí 6 200 rôznych myšlienok, pravidelné upratovanie hlavy je naozaj jednoduché.

Pre veľa ľudí je najlepším ventilom na hlavu šport, prechádzky v prírode alebo napríklad práca na záhrade. Skrátka činnosti, pri ktorých mozog odpočíva a telo je v záprahu. Možností, ako reštartovať myseľ je ale oveľa viac. Poďme sa pozrieť na tie najzaujímavejšie:

Pešia púť

Na svete je mnoho pútnických miest, kam sa ročne vydávajú státisíce ľudí z celého sveta. Niektorí z náboženských dôvodov, aby si púť raz za život odškrtli, iní z tých spirituálnych. A potom sú tí, ktorí sú presýtení materiálnym svetom, prácou alebo každodenným životom a chcú si oddýchnuť trochu inak. A tak obujú pohodlné topánky, zbalia si malý batoh a vydajú sa v ústrety dobrodružnému putovaniu, kde ich jedinou úlohou je dôjsť z bodu A do bodu B.

Zdroj: Unsplash

Medzi najznámejšie púte patrí Svätojakubská cesta, Francúzska cesta do Ríma a cesta do Jeruzalema. V Európe je najznámejšia tá Svätojakubská, tzv. Camino de Santiago, ktorú môžete ujsť aj za 10 dní. Pokiaľ sa na púť vydáte úplne sami, nielenže si vyčistíte hlavu, ale dosť možno úplne prehodnotíte svoj život a získate nový pohľad na svet.

 Tip: Pohodlné oblečenie je základ, či už vyrazíte na menšiu pešiu túru alebo väčšiu púť. Objavte náš nový rad legín, ktoré sa okamžite stanú vašim obľúbeným parťákom.

Spanie pod širákom

Svoje kúzlo má aj spanie v prírode. Pri kempovanie totiž môžete prespať takmer kdekoľvek, dokonca aj v národnom parku. Teda za podmienok, že po vás ráno nezostane žiadna stopa. Cez deň sa unavíte na túre, večer zaspíte za svitu hviezd a ráno vás na tvári pošteklí vychádzajúce slnko. Jednoduchý spôsob, ako prísť na iné myšlienky a vymaniť sa zo všedného kolotoča.

Terapia tichom a jogou

Dokážete si predstaviť dovolenku, kde týždeň neprehovoríte jediné slovo? Tiché retreaty so sprievodným programom v podobe jogy a meditácií sľubujú silný transformačný zážitok a čas, kedy sa budete plne venovať sebe a svojmu vnútru. V Česku tento pobyt ponúka napríklad rezort Svätá Kateřina na Vysočine, organizujú sa ale všade po svete. Na očistu môžete vyraziť napríklad do Portugalska, Španielska, preslávená je nimi tiež India alebo napríklad Bali.

Naučte sa novú zručnosť

Vždy ste túžili naučiť sa hrať na klavír alebo maľovať obrazy? Nie je lepší čas, kedy začať ako práve teraz. Nielenže si osvojíte novú zručnosť, ale váš mozog si náramne oddýchne. Pokiaľ sa učíme niečo nové, navyše kreatívne, zapájame úplne inú časť mozgu, ktorú bežne toľko nepoužívame.

Odcestujte niekam na dlhšiu dobu

Ak vám to vaša práca dovolí, tzn. môžete si vziať napríklad mesačnú dovolenku alebo pracovať na diaľku (remote), vyrazte niekam na dlhšiu dobu. Nové prostredie a podnety vám dodajú stratenú energiu a rozbijú každodenný stereotyp. Medzi obľúbené destinácie pre prácu na diaľku patrí Tenerife, Portugalsko alebo napríklad Madeira.