Ako sa starať o spodnú bielizeň

5. 11. 15:23

Spodná bielizeň je vyrobená z jemných materiálov, ktoré si zaslúžia osobitnú pozornosť. Nevhodnou starostlivosťou príde spodná bielizeň o svoju pružnosť, začne sa žmolkovať alebo sa vyťahá. Prečítajte si, ako správne prať spodnú bielizeň.


Podprsenky

Podprsenky bývajú jednými z najdrahších kúskov dámskeho šatníka. Kvalitná čipkovaná podprsenka môže stáť aj niekoľko tisíc, preto by o ňu malo byť adekvátne postarané. Pre pranie podprsenky v práčke zvoľte šetrný program s teplotou vody maximálne 30° C alebo je vyperte ručne. Pred praním v práčke podprsenku vložte do špeciálneho ochranného sieťovaného vrecka alebo do okrúhleho puzdra, aby sa nezničili čipky, kostice a výstuže košíčkov. Používajte vždy tekutý prášok na jemné materiály a nikdy nepridávajte aviváž. Podprsenky v práčke nežmýkajte a nesušte v sušičke. Nechajte ich uschnúť voľne rozložené.

Nohavičky, boxerky a slipy

Spodnú bielizeň by ste mali prať opäť v ochrannom sieťovanom vrecku, aby neprišlo k poškodeniu. Bubon práčky môže jemný materiál a čipky roztrhať. Pred vložením spodného prádla do práčky si pozorne prečítajte údaje na štítku od výrobcu. Čipkované spodnú bielizeň a bielizeň z umelých vlákien odporúčame prať na maximálne 30° C, ak používate bavlnenú bielizeň, môžete ju prať aj na 60° C, ale bežnejších 40 ° C úplne postačí. Nezabudnite triediť spodnú bielizeň na pranie podľa farieb.

Pančucháče a pančuchy

Pančucháče i pančuchy perte bez obáv na 30° C. Aby ste predišli zatrhnutí jemného materiálu o zips (i suchý) iného oblečenia, vložte ich pred praním do ochranného sieťovaného vrecka. Zabránite tak ich zamotaniu do bielizne a zbytočnému vyťahaniu. Mohlo by sa potom stať, že bude jedna nohavice pančucháčov dlhšia ako druhá.

Ponožky

Ponožky pred praním roztrieďte podľa farieb na tmavé, biele a farebné. Len tak predídete ich zapraniu a ponožky si dlho uchovajú svoje farby. Bežné ponožky a termo ponožky perte na 40° C, môžete pridať aj aviváž. Funkčné ponožky perte v rovnakej teplote, ale znížte počet otáčok pri žmýkaní na maximálne 400.

Prehľad symbolov pre ošetrovanie textílií

http://merime.sweb.cz/clanky/data/symboly-na-pradle/symboly_na_pradle.jpg