Ako sa starať o pančuchy a silonky, aby dlho vydržali?

14. 2. 12:00

Pančuchy a silonky sú pravdepodobne najporuchovejším kúskom v dámskom šatníku. Poznáte to - chcete si vziať obľúbenú sukňu, ale reprezentatívne silonky nikde. A keď si už nejaké oblečiete, celý deň myslíte na to, aby sa vám nezatrhli. Je vám to povedomé? Potom určite oceníte tipy, ako sa starať o pančuchy či silonky, aby vydržali pekné čo najdlhšie.



Vyberte si kvalitné pančuchy
Ešte, než sa pozrieme, ako pančuchy prať, vezmime to od základov. Už tým, že si vyberiete kvalitné pančuchy alebo silonky, značne predĺžite ich životnosť. Existujú rôzne druhy materiálov od klasických, ako je polyamid či nylon až po tie udržateľnejšie, ako je bio bavlna alebo bambus. Keď už volíte polyamid, tak ideálne ten s vyššou gramážou a špeciálne robenými vláknami, ktoré sú kvalitnejšie a navyše zabraňujú utekaniu ôk. Verte, že naše obľúbené silonky ABSOLUT RESIST vás o tom presvedčia.

Ako správne prať pančuchy a silonky?
Pranie pančuchového tovaru je všeobecne orieškom. Pomerne dosť žien pančuchy do práčky radšej vôbec nedáva a perie ich iba v ruke. Aj to je samozrejme variantom. Určite sa ale oplatí vedieť, že práčka pančuchám neuškodí, pokiaľ zvolíte správnu techniku ​​a budete sa držať niekoľkých rád:
 
• pančuchový tovar perte vždy v pracom vrecku, aby sa nezatrhlo o bubon práčky alebo inú bielizeň,
• perte ho v programe na jemné či ručné pranie a na maximálne 30 °C,
• používajte tekuté pracie prostriedky, ktoré na oblečení nenechávajú zvyšky,
• nepoužívajte aviváž,
• pančuchový tovar nikdy nesušte v sušičke ani na radiátory.
 
Prať v práčke prekvapivo môžete aj samodržiace pančuchy, bez toho aby ste sa museli báť, že potom pančuchy budú horšie držať. Naopak, vlastnosti lepiaceho prúžku sa vypraním obnovia a pančuchy vám padnú ako uliate.
 
Skladovanie pančúch
Trochu starostlivosti si silonky a pančuchy zaslúžia aj pri skladovaní. Nevzhľadné klbká zamotané niekde medzi podprsenkami a nohavičkami sa vám budú zle hľadať, navyše stačí malé zaháknutie o kovové pútko podprsenky a oko je na svete. Šikovným pomocníkom sú organizéry do bielizníkov, ktoré vám umožnia si pančuchy oddeliť podľa farieb či typov. Jednoducho ich potom zložíte do rolky a vyskladáte nastojato vedľa seba.

Oko na pančuche – čo s ním?
Napriek tomu, že sa o svoje pančušky perfektne staráte, môže sa stať, že skôr či neskôr vás odzbroja dierkou či rozbehnutým okom. Možností, ako sa s deravými silonkami či pančuchami vysporiadať, je hneď niekoľko. Môžete použiť napríklad starý dobrý lak na vlasy či nechty a trhlinku jednoducho zalakovať, aby sa ďalej nestrapkala. 
 
Zaujíma vás, ako si obliecť silonky bez ujmy? Nenechajte si ujsť náš článok s užitočnými trikmi.