Ako sa starať o pančuchy a pančucháče

13. 3. 09:41

Viete, ako prať pančuchy a pančucháče? Vzhľadom k tomu, že sa jedná o oblečenie z tenkej, jemnej látky, nevedia si mnohé ženy poradiť s jeho údržbou. Prečítajte si preto, ako sa o pančuchy správne starať.


Vyperte pančucháče poriadne

Nositeľky pančuchového tovaru sa delia na dva tábory. Jedny tvrdošijne trvajú na ručnom praní, druhé perú pančucháče v bežnej práčke. Kde je pravda? Dobrá správa je, že si ručné pranie môžete skutočne ušetriť. Pri praní v práčke však musíte dodržovať nasledujúce pravidlá:  

  • pančuchový tovar perte vždy v pracom vrecúšku, aby sa nezatrhol o bubon práčky alebo inú bielizeň
  • perte ho v programe určenom na jemné či ručné pranie, maximálne na 30 °C
  • používajte tekuté pracie prostriedky, ktoré na oblečení nenechávajú stopy
  • nepoužívajte aviváž (obzvlášť u samodržiacich pančúch)
  • pančuchový tovar nikdy nesušte v sušičke ani na radiátore

Samodržiace pančuchy – prať alebo nie?

Ženy sa často boja namočiť samodržiace pančuchy celé, pretože si myslia, že silikónové prúžky v leme pančúch stratia svoje lepiacu schopnosť. A tak perú len ponožku, spodnú spevnenú časť. Opak je však pravdou. Počas nosenia sa silikónový prúžok olepí odumretými čiastočkami kože a jeho priľnavosť k pokožke klesá. Keď pančuchy vyperiete v práčke celé, priľnavá schopnosť prúžku  sa obnoví a pančuchy vám budú znova perfektne držať.  

Výhody umelých látok

Ak si pozorne prečítate lístoček s informáciami od výrobcu, ktorý je na pančuchovom tovare našitý, zistíte, že sa pančuchy a pančucháče vyrábajú zo zmesi polyamidu a elastanu. V oboch prípadoch sa jedná o syntetické vlákna so špeciálnymi vlastnosťami. Čo sa pančuchového tovaru týka, oceníte predovšetkým jeho nekrčivosť, elastickosť a pevnosť. Pokiaľ si periete pančucháče na poslednú chvíľu, budete veľmi vďační aj za ich schopnosť rýchlo schnúť.

Umelé vlákna môžu byť doplnené aj prírodnými materiálmi. Vznikne tak ideálna kombinácia, ktorá v sebe spája tie najlepšie vlastnosti použitých látok. V poslednej dobe sa teší obľube napríklad bambusové vlákno, ktoré medzi prírodnými materiálmi vyniká svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami.