Ako obliekať bábätko v lete? Hlavná je priedušnosť

21. 7. 12:00

Tropy, dážď, chladné večery – tohtoročné leto pripomína miestami apríl, a otázka vhodného oblečenia sa pritom netýka len dospelých, ale aj tých najmenších človiečikov. Aké bodýčko je lepšie? Naozaj bábätku stačí jedna vrstva oblečenia? Nie je to málo? Odpovede na otázky, s ktorými sa v lete stretáva nejedna mamička, nájdete v našom článku.



Zdroj: Unsplash

Choďte na to jednoducho: Čo v lete nosíte vy sami?

Obliekať novonarodené bábätko do slnečných dní je rozhodne pohodlnejšie ako ho súkať do niekoľkých vrstiev zimného oblečenia a báť sa, aby mu nebola zima. Aj tak môže mať bábätkovská letná móda isté úskalia – dieťa sa nesmie prehriať, odevy musia byť priedušné a zároveň chrániť jemnú detskú pokožku pred slniečkom.

Jedna vrstva stačí, druhá navyše sa nestratí

Rovnako ako vy sa v horúčave chcete cítiť pohodlne a ľahko, to isté očakáva aj vaše dieťa. Počet vrstiev preto prispôsobte aktuálnemu počasiu, a predovšetkým tomu, čo si hodláte obliecť vy sami – jeden zvršok v neúnosnej horúčave naozaj stačí. Ľahký svetríček alebo bavlnená dečka schovaná v kočíku sa nestratí a večer príde bábätku vhod, rovnako ako vám mikina. Pokiaľ sa teploty držia okolo 20–25 stupňov Celzia, pokojne siahnite po body s dlhším rukávom či nohavičkami a bavlnených ponožkách, obzvlášť ak fúka letný vánok. Pokožka zahalená do organickej bavlny môže stále dýchať, čo je žiaduce. Pri pobyte na slniečku by mala byť samozrejmosťou aj čiapočka alebo klobúčik.

Stavte na ľahké a priedušné materiály na čele s bio bavlnou

Malinké bábätká ešte nemajú schopnosť termoregulácie, voľbu kvalitného materiálu oblečenia preto nepodceňte. Bavlna, bio bavlna, merino vlna alebo mušelín patria medzi vysoko kvalitné, priedušné látky, ktoré výborne absorbujú vlhkosť a do teplých dní sú ako stvorené. Priedušné bavlnené bodýčko alebo ľahký overál je v lete ideálnou voľbou a zárukou, že bábätku bude príjemne.

Čo do kočíka v lete?

Kočík, najmä tmavšej farby, si v lete predstavte ako skleník. Teplota v ňom môže byť oveľa vyššia ako tá vonkajšia, a jeho vybavenie je nutné tomu prispôsobiť. Zabudnite na perinky a nadukané zavinovačky – bábätku postačí na podloženie látková plienka a ľahká dečka alebo pléd pre prípad ochladenia. Kočík určite celý neprekryte plienkou, bude v ňom potom nedýchateľné. Moderné kočíky dnes disponujú celým radom vychytávok, od slnečníkov cez moskytiéry až po praktické clony.

Pár tipov navyše:

  • Snažte sa zdržiavať sa čo najviac v tieni a chráňte bábätko pred priamym slniečkom.
  • Na dlhšie prechádzky s kočíkom choďte prevažne dopoludnia alebo na večer.
  • Bábätko v kočíku pravidelne kontrolujte – spotený krk značí prehriatie, rovnako tak červené tváričky a fliačky po tele.