7 tipov, ako si užiť (a prežiť) jeseň

31. 10. 13:27

Akonáhle sa vonku skoro stmieva a farebnú krajinu zahalí šeď a hmla, máme prirodzene chuť zaliezť pod perinu a vyliezť až na jar. Nie je to ale škoda? Jeseň so sebou prináša veľa radostí, ktoré ju dokážu viac než spríjemniť. Vyhnite sa tento rok jesenným splínom a inšpirujte sa 7 tipmi, čo robiť a zažiť na jeseň.


  1. Robte veci, na ktoré nie je v lete čas

Ťaží vás, že po energickom a bohato nabitom lete plnom výletov a dovoleniek prichádza útlm? Skúste sa na to pozrieť z tej lepšej stránky. V lete vstrebávame zážitky, sme v jednom kole, podnikáme akcie s priateľmi, o to menej ale odpočívame a nemáme čas sami na seba. Využite kľudné prechodné obdobie na činnosti, na ktoré v lete nebol čas. Čítajte knihy, vyrábajte, tvorte, dovoľte si sledovať seriály alebo filmy a doprajte si relax. Jeseň je tiež ideálny čas na to, aby ste zhodnotili svoje doterajšie priania a ciele a zamysleli sa nad tým, čo všetko chcete do konca roku stihnúť.

 

  1. Kúpte si nové jesenné kúsky

Kedy inokedy lepšie ukázať svoju vášeň pre módu, než práve na jeseň? Chladnejšie počasie, kedy nemrzne a jesenné slniečko ešte ľahko hreje, je perfektné pre vrstvenie a kombináciu zaujímavých zvrškov. Oblečte svoje obľúbené šaty a k nim hrejivé pančuchy, alebo vyrazte do obchodu na lov nových jesenných kúskov. V tohtoročnej palete trendy farieb nájdeme okrem tradičnej bordó, oranžovej, hnedej či horčicovej, tiež odtiene fialovej, pistáciovej alebo ružovej. Výraznejšie farby jesenný šatník oživia a zaženú nevítané chmáry.

 

  1. Zahrejte sa!

Ľudský organizmus si počas prechodu z leta na jeseň začne pozvoľna hovoriť o teplo vo všetkých podobách – zvýši sa nám chuť na husté polievky, omáčky aj korenené jedlá. Počúvajte svoje telo a prehrievajte ho priebežne, nielen keď vám zo zimy naskočí husia koža. Odporúčame dať si horkú čokoládu alebo jablčný cider, dyňovú polievku, navliecť naše ultra hebké ponožky SOFT SOCKS a zababušiť sa do huňatej deky s knižkou v ruke. A hlavne – nosiť košieľku, aby ste predišli prechladnutiu či zápalom. Vedzte, že tak, ako ste ich v detstve nenávideli, s pribúdajúcim vekom im s ohľadom na vaše zdravie začnete prichádzať na chuť.

 

  1. Pomôžte si proti bacilom

Nečasy a striedajúce sa teploty sa negatívne podpisujú nielen na našej nálade, ale predovšetkým na imunite, ktorú na jeseň vystavujeme poriadnej skúške. Základnou obranou proti nachladeniu aj chrípkovej epidémii je zdravá životospráva ­– veľa ovocia, zeleniny, potravín bohatých na vlákninu, zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, dostatok pohybu a čerstvého vzduchu. Niekedy to ale nestačí a imunitu je potreba pravidelne posilňovať aj vhodnými doplnkami stravy – výborné sú echinaceové kvapky, zinok, vitamín C.

 

  1. Podniknite jesenný výlet

Využite čas, kedy príroda hrá všetkými farbami, zatiaľ čo zem skrášľuje tlejúce lístie a vyrazte na jesenný výlet s rodinou alebo priateľmi. Mestá vás potešia farmárskymi trhmi a jesennými slávnosťami, príroda zase úchvatnými scenériami.

 

  1. Vyzdobte si svoj domov

Na jeseň trávime doma podstatne viac času ako v lete, preto by sme mali urobiť všetko pre to, aby sme sa doma cítili príjemne a útulne. Nemusíte hneď utrácať stovky za nové dekorácie a nábytok, postačia vám aj dary prírody ako šišky, jarabiny, lístie, sušené kvetiny alebo gaštany, z ktorých hravo zvládnete vyrobiť svietniky, aranžmány do vázy aj jesenné vence.

 

  1. Zbierajte úrodu a buďte sezónny

Cnie sa vám po šťavnatom ovocí a letnej úrode? Nezúfajte, a vychutnajte si všetko, čím nás príroda na jeseň zásobuje – voňavé jablká, hrušky, dyne, zemiaky, huby alebo vlašské orechy. Zavárajte, pečte koláče a skúšajte nové recepty, ktorými prevoniate svoj domov.