5 tipov, ako zo zimy vyťažiť maximum (a užiť si ju)

9. 2. 08:33

Zima dokáže byť krásna – minimálne na horách, ale aj pekne otravná a dlhá. Pokiaľ ani vy dlhým mrazivým dňom s minimom slnečného svitu práve nefandíte, potom je tento článok priamo pre vás. Ukážeme vám totiž 5 spôsobov, ako si zimu užiť naplno. Alebo sa o to aspoň pokúsiť.



1. Venujte sa sami sebe
Jedno zime uprieť nemožno – donúti vás zastaviť sa a začať žiť viac vo vnútri. Vnútri svojho domova a mnohokrát aj v duši. Zatiaľ čo letné počasie láka von a dodá vám chuť podnikať výlety s priateľmi alebo rodinou, len tak si sadnúť do parku, ísť sa prebehnúť, v zime je človek často rád, že zvládne počas dňa vyniesť odpadky.
 
A práve to je skvelá príležitosť na realizáciu všetkých aktivít a nápadov, ktoré ste po celý rok odkladali. Zdokonaliť sa vo varení alebo v cudzom jazyku, naučiť sa fermentovať, šiť alebo maľovať obrazy - skrátka konečne na sebe začať pracovať a plniť si svoje sny, veľké aj malé. Využite čas, kedy vás nerozptyľuje hrejúce slnko ani výčitky zo dňa stráveného doma.
  
2. Buďte aktívni aj v zime
Ak patríte k milovníkom zimných športov, potom vás asi prítomnosť zimy až tak netrápi, práve naopak. A nemusí ani v opačnom prípade. Existuje totiž množstvo ďalších aktivít, ktoré vás dosť možno nadchnú. V poslednej dobe sa teší veľkej popularite zimné korčuľovanie v ringoch, ktorých súčasťou často býva aj tzv. après ski bar s horúcimi nápojmi a občerstvením.
Tip: Či už vyrazíte na korčule, alebo sa v rámci novoročného predsavzatia konečne vydáte do fitness centra, pamätajte, že poriadne športové oblečenie je základom. A tiež jedným z prvých predpokladov úspechu. Prezrite si naše nové športové kúsky z radu DIM SPORT a urobte si radosť napríklad krásnou športovou podprsenkou alebo tričkom z príjemného materiálu.

3. Čas na hygge
Počuli ste už o fenoméne menom hygge? Pokiaľ nie, odporúčame prečítať si náš článok: Jeseň v rytme hygge: Vytvorte si doma škandinávsku pohodu. Zjednodušene povedané sa jedná o dánsky „recept“ na šťastie, ku ktorému vám postačí len niekoľko obyčajných ingrediencií, napríklad:
 
·         sviečky, svetielka a aromalampy,
·         huňaté deky, vankúše a ďalšie textílie,
·         dobrý čaj alebo šálka horúcej čokolády,
·         hranie doskových hier s priateľmi/rodinou,
·         obľúbená kniha,
·         večerná chvíľka pre seba s pohárom vína či whisky v ruke.
 
Myslite na to, že hygge spočíva v maličkostiach a v schopnosti vychutnať si aj ten najobyčajnejší okamih naplno.
 
4. Podniknite tour de varené víno
Zimné prechádzky sú skvelým spôsobom, ako si dopriať trochu pohybu, čerstvého vzduchu a energie. O to viac, pokiaľ sú pretkané či zavŕšené odmenou v podobe lahodného vareného vína či horúcej medoviny.
 
5. Zahrejte sa v saune
Trápia vás neustále studené nohy a vonku mrznete, aj keď na sebe máte päť vrstiev? Nie je lepší spôsob, ako prehriať svoj organizmus, než zájsť do sauny. Saunovanie je nielen príjemným odpočinkom po dlhom dni, ale zároveň je nesmierne prospešné pre telo - posilňuje totiž imunitu aj termoreguláciu organizmu. Pokiaľ budete do sauny chodiť pravidelne, treba 3krát až 4krát týždenne, uvidíte, že budete zimu celkovo lepšie znášať.