11 zaujímavých faktov zo sveta spodnej bielizne

31. 7. 12:00

Možno sa budete čudovať, ale aj k niečomu takému bežnému, ako je spodná bielizeň, sa viaže veľa zaujímavých a mnohokrát až bizarných faktov. Prinášame vám zoznam tých najpozoruhodnejších.


 

1. Na prvú naozajstnú podprsenku získala v roku 1889 patent Francúzka Herminie Cadolle. Úspech za nápad ale zožala v roku 1913 dáma, ktorej vynález zošitý "na kolene" v rámci príprav na ples vzbudil oveľa väčší rozruch. Zaujíma vás, o aký vynález išlo? Prečítajte si náš článok o histórii podprsenky.

 

2. Za populárnou značkou spodnej bielizne Victoria's Secret stojí muž. Spoločnosť založil v roku 1977 v Kalifornii Roy Raymond so svojou ženou Graye. Tomuto zásadnému míľniku v histórii spodnej bielizne predchádzala Raymondova nespokojnosť s nákupom spodného bielizne. Po 8 rokoch plánovania a prieskumov dospel k záveru, že na trhu jednoducho chýba pohodlné a príjemné miesto pre nákup spodnej bielizne. A tak vzniklo Victoria's Secret.

 

3. Pri Victoria's Secret ešte chvíľku zostaneme. Stať sa tvárou tejto značky je pre väčšinu modeliek výhra v lotérii, a to doslova. Tridsaťsedemročná Adriana Lima v roku 2016 zarobila takmer 10 miliónov eur, čím sa stala najlepšie platenou modelkou Victoria's Secret.

 

4. Kráľovnou korzetov je Dita von Teese, ktorej havranie vlasy, vášnivý pohľad a osí pás sa vryli do mysle nejedného muža. Známa burleskná tanečnica a moderná pin-up girl sa do korzetov súka už 20 rokov, pričom svoj pas vraj vie stiahnuť na neuveriteľných 40 centimetrov!

 

5. Hovorí sa, že podľa topánok spoznáte človeka, dosť o vás ale prezradí aj vaša spodná bielizeň. Ženy, ktoré rady nosia tangá, sú vraj viac extrovertné, nebojácne a odhodlané presadiť sa, a to nielen na verejnosti, ale aj v posteli. Súhlasíte?

 

6. Čo myslíte, v ktorej krajine ženy nosia priemerne najväčšie podprsenkové košíčky? Asi najatraktívnejšia „podívaná“ sa mužskému oku naskytne v Rusku a v severských krajinách na čele s Nórskom a Švédskom, kde je priemerná veľkosť podprsenkových košíčkov D. Za svoje „céčkové“ košíčky sa však nemusí hanbiť ani väčšina dám v Amerike, Nemecku či vo Venezuele.

 

7. Naopak ázijské ženy už sú v tejto oblasti obdarené o niečo menej, a to nielen čo sa týka výšky, ale aj veľkosti hrudníka. Zápasíte s podobným nedostatkom? Zvýšte si sebavedomie a siahnite po našej kúzelnej push-up podprsenke.

 

8. Priemerná Američanka ukrýva vo svojom bielizníku približne 21 kusov nohavičiek. A teraz sa ponúka otázka, koľko je vlastne optimálny počet kusov spodnej bielizne? To samozrejme záleží aj na tom, ako často periete. Za ideál sa údajne považuje 20 kusov nohavičiek/treniek/boxeriek. Ak má vaša zbierka viac kusov, rozhodne tým nič nepokazíte.

 

9. Takmer 80 % všetkých žien nosí podprsenku nesprávnej veľkosti. Zistite, či nie ste medzi nimi, a nahliadnite do nášho malého poradcu pri nákupe podprsenky.

 

10. Priemerná žena za život vystrieda 6 rôznych veľkostí podprsenky! A čo vy? Pamätáte si ešte na svoje prehistorické podprsenky?

 

11. Prvé zmienky o ponožkách pochádzajú z obdobia vymedzeného rokmi 300 až 500 nášho letopočtu. Konkrétne ide o dvojprsté ponožky z oblasti delty Nílu, rozdelené na 2 a 3 prsty. Dvojprsté preto, aby noha s ponožkou dokonale zapadla do sandálov. Ako je všeobecne známe, v susednom Česku sa tento historický "trend" drží dodnes.