Cvičenie doma: Ako na to, aby vás dlhodobo bavilo?

7. 7. 11:28

Pandémia je síce preč, určitá adaptácia na nové zvyky však pretrváva dodnes. Z obývacích izieb sa stali nielen kancelárie, ale aj posilňovne. Ak ste si aj vy zvykli cvičiť hlavne doma a preplneným fitness centrám sa skôr vyhýbate, čítajte ďalej. Máme pre vás tipy, ako si dlhodobo udržať motiváciu vyťažiť z domáceho cvičenia maximum.


Možnosť dať si poriadne do tela bez nutnosti vystrčiť nos z domu ocenia nielen zaneprázdnení rodičia, ale aj tí, ktorí majú pri pohybovej aktivite radi súkromie. Všetko, čo na domáce cvičenie potrebujete, je kúsok priestoru, podložka, prípadne činky a aspoň trocha motivácie. Oceníte ušetrený čas, ktorý by ste inak strávili na ceste do posilňovne aj celý rad ďalších výhod:

  • neobmedzuje vás otváracia doba – cvičíte kedykoľvek chcete,
  • nemusíte čakať na voľné stroje ani uvoľnenie miesta na lekciách,
  • cvičíte bez divákov a sústredíte sa len sami na seba,
  • ušetríte peniaze za skupinové lekcie aj fitness permanentku,
  • cvičenie môžete prispôsobiť svojej nálade aj aktuálnym fitness cieľom.

Cvičenie doma nie je pre každého

Áno, cvičenie doma nie je pre každého. Pokiaľ patríte medzi tímových hráčov a motivuje vás pohľad na fitness nadšencov okolo vás, potom vás asi sólo cvičenie medzi štyrmi stenami rýchlo omrzí. Aby bolo však domáce cvičenie dlhodobo udržateľné, musíte si z neho vytvoriť zvyk, na ktorý sa budete tešiť. Každodenné rutiny sú skvelé v tom, že si ich človek zautomatizuje a nemusí sa do nich nútiť. Úskalím stereotypu je však nuda a vyhorenie. Ako si teda vytvoriť cvičebnú rutinu, ktorá vás chytí a nepustí?

  1. Vytvorte si príjemné fitness prostredie

Nie každý má možnosť si doma vypratať miestnosť a vybaviť si ju trenažérom, rotopedom a činkami. To však vôbec nevadí. Bohato vám postačí malý kútik, či už v obývacej izbe alebo spálni, ktorý si vybavíte cvičebnou podložkou, činkami, prípadne nejakým okrasným kvetom.

  1. Plánujte

Intuitívne cvičenie môže byť fajn, obzvlášť ak máte veľa povinností alebo sa stretávate so zdravotnými problémami a nikdy presne neviete, ako sa daný deň budete cítiť. Skúste si preto aspoň stanoviť dni, kedy venujete nejaký čas cvičeniu. Môžete si do diára rozvrhnúť aj konkrétne cviky alebo do plánu zaradiť aj beh či inú vonkajšiu aktivitu, ktorá vás baví. 

  1. Striedajte aktivity

Prepadli ste joge? Paráda. Našli ste si svoju obľúbenú lektorku na YouTube? Výborne. Pokiaľ sa vám podarilo nájsť si to svoje, máte takmer vyhrané. Ako sme už spomenuli na začiatku – dlhodobý stereotyp môže našej mysli uškodiť než prinášať potešenie. Preto odporúčame typy cvičení striedať, prípadne raz za čas vždy vyskúšať niečo nové – pridať k joge pilates alebo si zaobstarať nové fitness pomôcky. Okrem klasických činiek alebo lopty sa môžete poobzerať napríklad po kettlebelle alebo posilňovacích gumách. 

  1. Urobte si radosť

Tá najlepšia motivácia k cvičeniu je pochopiteľne tá vnútorná. Občas sa môže stať, že na cvičenie nebudete mať náladu a vaša vnútorná disciplína si z ničoho nič vezme dovolenku. V takej chvíli vám potom môže pomôcť krátkodobá motivácia napríklad v podobe nového fitness oblečenia či doplnkov stravy. Urobte si radosť novou športovou podprsenkou alebo bezšvovými nohavičkami, ktoré vám pri cvičení zaistia pohodlie.